Haiku trepid

Allikas: Vikipeedia

Haiku trepid (ka Taevatrepid või Haiku redel) on järsk matkarada Hawaiil O'ahu saarel.[1] 3922 sammust koosnev matkarada kulgeb mööda O'ahu saarel asuvat Koolau mäeahelikku.[2] Sõna “Haiku” ei viita Jaapani luuležanrile, vaid piirkond kannab oma nime hoopis Kahilipuu õie järgi.

Treppidel matkamine on ebaseaduslik, kuid tänapäeval on olemas ka üks seaduslik ligipääsupunkt tippu. Ainus seaduslik viis Haiku treppidel matkamiseks algab Moanalua oru maanteelt ja siirdub veel sellest rajast vasakule umbes 2,5 miili. Ületada tuleb Koolau mäeahelik ja parkida tuleb teisel pool saart, et alustada matka. See rada on aga palju pikem ja raskem, kui treppidel matkamine oleks. Seaduslikul viisil raja läbimine võtab aega umbkaudu 7–10 tundi.[3]

Haiku trepid
Haiku trepid asuvad mäeahelikus
Matkamine uutel metallist astmetel

Varasem ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

Aastal 1942 alustasid USA merevägi Haiku raadiojaama ehitamist. See oli ülisalajane rajatis, mis oli mõeldud raadiosignaalide edastamiseks kogu Vaikse ookeani piirkonnas tegutsenud mereväe laevadele.[4] Raadiojaama antennide jaoks vajaliku kõrguse saavutamiseks venitas merevägi need üle Haiku oru. Nende paigaldamiseks ehitati puidust redel, mille jäänuseid võib endiselt näha metallist trepiastmete kõrval.

Raadiojaama ehitus telliti 1943. aastal. Nii võimsa signaali edastamiseks vajas merevägi saatjat, mis oleks suurema võimsusega kui tol ajal vaakumtorude tehnoloogiaga oli võimalik saavutada. Sellepärast otsustasid nad ehitada Alexandersoni generaatori. See on tohutu seade, mis võimaldab genereerida võimsaid madala sagedusega raadiosignaale ja mis vajab väga pikka antenni.[5]

Kui 1950. aastal mereväe baas suleti, hakkas USA rannavalve seda kasutama OMEGA navigatsioonisüsteemi jaoks. 1950. aastate keskel asendati puidust trepid metallist astmete ja kaldteede osadega – ühe loendusega saadi trepiastmete arvuks 3922. 1987. aastal suleti jaam ja rada üldsusele, kuid mõned matkajad eirasid sissetungimise keeldu ning jätkasid seal ronimist.

21. sajand[muuda | muuda lähteteksti]

Haiku trepid parandati 2003. aastal. Remont läks linnale kokku maksma 875 000 dollarit.[6]

2012. aasta augustis suri Haiku treppidel matkates infarkti tagajärjel kuulus laulja ja koomik Fritz Hasenpusch.[7]

2014. aastal arreteeriti kuus inimest treppidel ebaseadusliku ronimise eest. Prokuratuuri sõnul toob teise astme kuriteo toimepanek kaasa 1000-dollarilise rahatrahvi.[8] Üks kohalikest elanikest oli paigaldanud ka oma kinnistule lõkse, et takistada matkajatel treppideni jõudmist läbi tema kinnistu.[9]

2018. aastal teatas linn, et ei plaani treppe avalikuks kasutamiseks avada.

Veevarustuse nõukogu hääletas 27. aprillil 2020 ühehäälselt Haiku treppide linnale üle andmise poolt, kuna trepid olid vastutus, mis ei olnud kooskõlas nende ameti missiooniga. Linn plaanib raja muuta tasuliseks atraktsiooniks. Linnale anti ülevõtmiseks aega 18 kuud, vastasel juhul lammutatakse trepid.[10] Linn sai Haiku trepid enda kätte 1. juulil 2020.[11]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. [Friendsofhaikustairs.org "The friends of Haiku stairs"]. 20.04.2008. {{netiviide}}: kontrolli parameetri |url= väärtust (juhend)
  2. Alysha mendez. [untappedcities.com. "Surviving the stairway to heaven"]. {{netiviide}}: kontrolli parameetri |url= väärtust (juhend)
  3. "Hiking the Stairway to Heaven on Oahu: The Legal Back Way".
  4. [haikustairs.org "History of the Haiku Stairs"]. {{netiviide}}: kontrolli parameetri |url= väärtust (juhend)
  5. [haikustairs.org "History of the Haiku stairs"]. {{netiviide}}: kontrolli parameetri |url= väärtust (juhend)
  6. [To-hawaii.com. "Stairway to heaven, Oahu"]. {{netiviide}}: kontrolli parameetri |url= väärtust (juhend)
  7. "Haiku Stairs hike victim is identified as Don Tiki singer Fritz Hasenpusch".
  8. "Crackdown on hikers at Haiku Stairs". Originaali arhiivikoopia seisuga 8. mai 2021. Vaadatud 8. mail 2021.
  9. "Injured hiker: 'Booby trap' set up to deter Haiku Stairs trespassers".
  10. "Haiku Stairs gets reprieve from demolition, but now city needs to take action".
  11. "City to make Hawaii's 'Haiku Stairs' a public attraction". Originaali arhiivikoopia seisuga 8. mai 2021. Vaadatud 8. mail 2021.