Hadrien David

Allikas: Vikipeedia
Hadrien David (2020)

Hadrien David (sündinud 26. veebruaril 2004 Royanis) on Prantsusmaa võidusõitja, kes võistleb praegu Vormel Regionaal Euroopa meistrivõistlustel R-ace GP-ga. Ta on ajaloo noorim FIA Vormel 4 meister, kes tuli 2019. aastal 15-aastaselt Prantsusmaa Vormel 4 meistriks.

Karjäär[muuda | muuda lähteteksti]

Kardisõit[muuda | muuda lähteteksti]

David alustas kardispordiga 8-aastaselt oma kodulinna Karting de Royani rajal. Ta alustas ametliku võidusõitjakarjääriga 2013. aastal Minikartide kategoorias ja saavutas Coupe de France'i kolmanda koha, Poitou-Charentesi piirkonna meistrivõistlustel esimese ja Kesk-Prantsusmaa regiooni meistrivõistlustel teise koha. 2014. aastal saavutas ta Coupe de France'i ja Prantsusmaa meistritiitli Minime kategoorias viienda koha, David oli ka parim uustulnuk. Samal aastal astus ta FFSA 10-153 programmi. 2015. aastal võitis ta Prantsusmaa karika, Rotax Challenge ja saavutas samas kategoorias Prantsusmaa meistrivõistluste kolmanda koha ning sai Prantsusmaa kardikoondise liikmeks.

2016. aastal tegi David oma rahvusvahelise debüüdi ja tuli Belgia meistriks X30 Cadetis. Ta võitis taas Coupe de France'i ja sai Prantsusmaa kadetimeistriks. Kahe aasta jooksul osales ta 30 vabariiklikul ja rahvusvahelisel võistlusel, tõusis 28 korda poodiumile ja võitis 26 võitu. Alates 2017. aastast on ta suurendanud oma rahvusvahelist kohalolekut ja saavutas Euroopa meistrivõistlustel neljanda koha ning Genkis, Saksamaa meistrivõistlustel ja OK-Juunioride arvestuses kolmanda koha. 2018. aastal võitis ta samas kategoorias La Concas WSK ja Genkis Saksamaa meistrivõistluste etapi OK-kategoorias.

Madalamad vormeliliigad[muuda | muuda lähteteksti]

2019. aastal liitus David Prantsusmaa vormel 4 meistrivõistlustega. Selleks hooajaks valmistudes osales ta ka Kagu-Aasia vormel 4 meistrivõistlustel, kasutades sama Mygale M14-F4-Renault vormeliautot, millega ta võistles Prantsusmaa meistrivõistlustel. David võitis 6 etappi 8-st ning sai 1 teise ja 1 seitsmenda koha.

Prantsusmaa F4 sarja avavoorus Nogaros võitis ta kolmest sõidust kaks, lisaks kaks kvalifikatsioonisõidu võitu ja kõik kolm kiireimat ringi, asudes meistrivõistluseid juhtima. Hooaja kolmanda võidu teenis David Pau ringrajal. Ta võitis taas Lédenonis. Hoolimata mõnest keerulisest võistlusest, kus tema tulemuseks oli 9. ja 16. koht, jätkas David endiselt meistriliigat liiderpositsioonil. Réunioni sõitja Reshad de Gerus oli sellel aastal tema ainus tõeline rivaal. David võttis Hungaroringil kaks etapivõitu ja sellest hetkest kuni hooaja lõpuni püsis David poodiumil kuni hooaja lõpuni. See tegi Hadrien Davidist noorima FIA vormel-4 kategooria meistritiitli võitja eales, olles sel hetkel 15-aastane ja kogudes kokku 280 punkti.

2019. aastal sai ta võimaluse võistelda R-ace GP tiimi külalissõitjana 2019. aasta ADAC Vormel 4 Meistrivõistlustel Zandvoorti ja Nürburgringi ringrajal. Davidi parim positsioon oli Nürburgringi finaalsõidul 7. koht, misjärel naasis ta Prantsusmaa Vormel 4 Meistrivõistlustele, kus võistles täisajaliselt.

Vormel Renault Eurocup[muuda | muuda lähteteksti]

2019. aasta oktoobris osales David Yas Marinas hooajajärgsel testil R-ace GP ja MP Motorsportiga. Järgmisel jaanuaril kinnitati, et David teeb tuleval hooajal oma debüüdi koos esimesega neist, partneriks Franco Colapinto. Rääkides sellest võimalusest enne hooaega, märkis Renault Akadeemia boss Mia Sharizman, et sari oli "suurepärane platvorm Hadrien Davidi talendi arendamiseks ja testimiseks". Prantslase hooajal oli aga aeglane esimene pool, mis hõlmas nelja järjestikust punktita sõitu. David parandas vormi hooaja teises pooles, kogudes järjekindlalt punkte ja lõpetades Imolas poodiumil. Ta saavutas edetabelis kümnenda koha, meeskonnakaaslasest Franco Colapintost seitse positsiooni tagapool.

Vormel Regionaal Euroopa Meistrivõistlustel[muuda | muuda lähteteksti]

2021. aastal võistleb prantslane Vormel Regionaal Euroopa Meistrivõistlustel R-ace GP-s koos Léna Bühleri, Zane Maloney ja kaasmaalase Isack Hadjariga. Davidi esimene poodiumikoht tuli esimeses sõidus, kolmanda kohaga Imolas. Teise sõidu lõpetas ta neljandana.

Vormel 1[muuda | muuda lähteteksti]

Tunnustusena Prantsusmaa Vormel 4 meistriks tulemise eest sai David 2020. aasta jaanuaris Renault Spordiakadeemia liikmeks. Ta vabastati pärast akadeemia ümbernimetamist Alpine Academyks. Hadrien David ennistati akadeemia liikmeks 2022. aasta märtsis, seekord Renault uue Alpine Affiliate programmi raames.

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]