Haddock Lobo

Allikas: Vikipeedia
R. J. Haddock Lobo

Roberto Jorge Haddock Lobo (19. veebruar 1817, Cascais, Cascaisi rajoon, Portugal30. detsember 1869, Rio de Janeiro, Brasiilia) oli Briti päritolu Brasiilia arst ja poliitik.

Haddock Lobo immigreerus Brasiilia Keisririiki ja astus Rio de Janeiro Ülikooli meditsiiniteaduskonda 1834. aastal. Pärast lõpetamist tegeles ta mitte üksnes arstitöö, vaid ka rahvatervise ja tervishoiupoliitika küsimustega. Ta töötas haridusinspektorina, oli rahukohtunik ning Brasiilia Keiserliku Meditsiiniakadeemia ja Rahvusliku Tööstuse Abistamise Seltsi liige.

20. mail 1847. aastal tegi ta Brasiilia esimese katselise anesteesia meditsiinitudeng Paes Leme'le. 1849. aastal korraldas ta nüüdse Rio de Janeiro (tollal Município Neutro) esimese rahvaloenduse.

Haddock Lobo tegutses Konservatiivse Partei poliitikuna mitmes valitud ametis. Tema eestvedamisel tehti Rio de Janeiro linnas mitmeid uuendusi, sealhulgas alustati tänavasillutamisega. Linnaelu edendamise eest pälvis ta Kristuse ordeni ja Roosi ordeni.

1864. aastal avaldas Haddock Lobo teose "Tombo das Terras Municipais". Ta oli meditsiiniajakirja Anais Brasilienses de Medicina toimetaja ning Arquivo Médico Brasileiro kaastööline, tutvustades mõlemas väljaandes tollaseid meditsiinilisi uuendusi.

Põhiteosed[muuda | muuda lähteteksti]

  • "Dissertação acerca do Tumor e Fístula Lacrimais" ("Dissertatsioon pisarakanali kasvajaist")
  • "Necrologia da Cidade do Rio de Janeiro" ("Järelehüüe Rio de Janeiro linnale")

Kirjandus[muuda | muuda lähteteksti]

  • MEIRA, D. G.. Contribuição à História da Anestesia no Brasil: Crônicas. Rio de Janeiro: Guanabara, 1968. p. 92-94.

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]