Haapsalu toomkirik

Allikas: Vikipeedia
(Ümber suunatud leheküljelt Haapsalu Toom-Niguliste kirik)
Haapsalu toomkiriku varemed 1782. aastal. Johann Christoph Brotze
Haapsalu toomkirik 2011. aastal

Haapsalu toomkirik ehk Haapsalu linnuse kirik on Haapsalus Haapsalu linnuses asuv keskaegne kivikirik.

See 1250/1260. aastatel rajatud kirik on olnud Saare-Lääne piiskopkonna peakirik ehk katedraal, kus asus Saare-Lääne piiskopi ametitool ehk kateeder ja tegutses piiskopi vaimulik kolleegium, Saare-Lääne toomkapiitel.

Arhitektuur[muuda | muuda lähteteksti]

Toomkirik on oma 15,5 m kõrguste kuplitaoliste domikaalvõlvide ja 425 m² pindalaga üks suuremaid ühelöövilisi kirikuid Põhja- ja Baltimaades. Haapsalu toomkirikut on esmamainitud 1279. aastal Haapsalu linna asutamisürikus. Toomkirik oli pühitsetud Saare-Lääne piiskopkonna kaitsepühakule pühale Johannesele.

Toomkirik kuulub ehitusstiililt romaanikalt gootikale üleminekustiili. Romaanipärane on seinapiilarite kapiteelide stiliseeritud taimdekoor ja nurgalehemotiivid, gootikapärased on teravkaarsed roidvõlvid. Põhjapoolse taastatud käärkambri juurest viib trepp kiriku võlvidele. Eestis ainulaadne on ümmargune ristimiskabel, mis püstitati arvatavasti 15. sajandil.

Kirik sai kannatada 23. märtsil 1688 toimunud tulekahjus, 1726. aasta tormis hävis kiriku katus taas. Varemetes kirik taastati 19. sajandi teisel poolel. Aastatel 1886–1889 toimunud taastamistööde käigus muudeti hoonet, ehitusaegne romaani stiilis portaal asendati uusgooti astmikportaaliga, kaeti kinni seinamaalingute säilinud fragmendid, hauaplaadid viidi kirikust välja.

Sisustus[muuda | muuda lähteteksti]

Kiriku ehitusaegne interjöör ja sisustus on hävinud. Viimane suurem restaureerimine toimus 1960. aastatel. Ristimiskabelis asub 17. sajandi ristimiskivi (Joachim Winter, 1634) ning skulptor Hille Palmi loodud Emaaltar.

Ristimiskabeli aknale ilmuvat igal aastal augusti täiskuuöödel saladuslik Valge Daam.

Pildid[muuda | muuda lähteteksti]

Kogudus[muuda | muuda lähteteksti]

15. oktoobril 1889 (vkj) peeti kirikus esimene jumalateenistus ja pühitseti kirik pühale Nikolausele, tänapäeval on Toom-Niguliste kirik EELK Haapsalu Püha Johannese koguduse kirik.

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]