Haapsalu Maria-Magdaleena kirik

Allikas: Vikipeedia
(Ümber suunatud leheküljelt Haapsalu Maria Magdaleena õigeusu kirik)

Haapsalu Maria-Magdaleena kirik on õigeusu kirik, mis asub Haapsalus aadressil Rüütli tänav 2. Kirik on arvele võetud ehitismälestisena.

Kirikut kasutab Haapsalu Maria-Magdaleena kogudus.

Kirikuhoone[muuda | muuda lähteteksti]

Kirik on ehitatud klassitsismijärgses eklektilises laadis, kus on kasutatud vene kirikuarhitektuurielemente.[1] Hoone on ristikujuline paekiviehitis kaheksatahulise haritorniga. Kiriku ehitamiseks hakati annetusi koguma 1845. aastal. Hoone pühitseti 1852. aastal pühale apostlisarnasele Maarja Magdaleenale; pühitsemistseremoonia peeti 21. juulil 1852. Pühitsejad olid Peterburi metropoliit Nikanor, Moskva metropoliit Filaret, Riia peapiiskop Platon ja õigeusu kiriku Tallinna piiskop Kristofor, Venemaa keiser Nikolai I ja keisrinna Marija Aleksandrovna juuresolekul.

Maria-Magdaleena kiriku juurde ehitati 1859. aastal kaks elamut (Linda tänav 2 ja 4), kus on läbi aegade elanud kirikuametit pidanud inimesed.

1964. aastal kirik suleti ja kogudus hakkas koos käima Haapsalu Püha Aleksander Nevski kirikus Haapsalu vanal kalmistul, Maria-Magdaleena kirikuhoonet kasutati laona.

Kogudus[muuda | muuda lähteteksti]

 Pikemalt artiklis Haapsalu Maria-Magdaleena kogudus

1993. aastal jagunes kogudus kaheks ning need, kes soovisid jääda Moskva ja kogu Venemaa patriarhi kanoonilisse jurisdiktsiooni, jäid Aleksander Nevski kirikusse.

Haapsalu Maria-Magdaleena kirikuhoone tagastati Konstantinoopoli patriarhaadi kanoonilises alluvuses oleva Eesti Apostlik-Õigeusu Kiriku Haapsalu kogudusele 1994. aastal ja esimene jumalateenistus peeti seal 22. juulil 1994. Esialgu jagati ruume Haapsalu adventkogudusega, kuni neil valmis 2001. aastal oma Haapsalu adventkirik[2].

Pildid[muuda | muuda lähteteksti]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]