Gwent: The Witcher Card Game

Allikas: Vikipeedia
Gwent: The Witcher Card Game
Arendaja CD Projekt Red
Väljaandja CD Projekt
Disainer
Helilooja
Seeria Nõidur
Mootor Unity
Platvorm Microsoft Windows
iOS
Android
macOS
Väljalaskeajad
  • Microsoft Windows
  • 23. oktoober 2018
  • PlayStation 4, Xbox One
  • 4. detsember 2018
  • iOS
  • 29. oktoober 2019
  • Android
  • 24. märts 2020
  • macOS
  • 9. aprill 2021
Žanr Kollektsioneeritav kaardimäng
Mänguviis Üksikmäng, mitmikmäng
Koduleht

"Gwent: The Witcher Card Game" on tasuta mängitav digitaalne kaardimäng, mille andis välja CD Projekt Red 2017. aastal. Mängu toetavad operatsioonisüsteemid Microsoft Windows, iOS, Android ja macOS.[1] Mängu tugi konsoolidel PlayStation 4 ja Xbox One lõpetati juunis 2020. aastal.[2]

Mäng põhineb samanimelisel kaardimängul, mis esineb Andrzej Sapkowski "Nõiduri" raamatusarjas ja mida saab mängida videomängus "The Witcher 3: Wild Hunt". Mäng vajab internetiühendust ja GOG.comi kontot.[1]

Mängu reeglid[muuda | muuda lähteteksti]

"Gwent" on käigupõhine kaardimäng kahe mängija vahel ja võib kesta kaks kuni kolm raundi. Mängu alguses segatakse mängijate kaardipakid, siis tõmbavad mõlemad mängijad oma kaardipakist kätte kümme kaarti. Erinevalt videomängu "The Witcher 3: Wild Hunt" versioonist puudub mängus piiramisrida (siege row). Kaarte saab mängida kahes reas: lähivõitlusreas (melee row) ja kaugvõitlusreas (ranged row).

Mängu eesmärk on võita kolmest raundist kaks. Kaarte lauale mängides kogub mängija punkte, mida nimetatakse jõuks (power). Igal kaardil on teatud jõud, mida saab suurendada või vähendada, ja mängija punktid on kõigi tema laual olevate kaartide jõudude summa. Mängija võidab raundi, kui tal on rohkem punkte kui vastasel. Igal kaardil võib olla mitu erivõimet (ability), näiteks võime kahjustada teisi kaarte nende lauale asetamisel, suurendada teiste kaartide jõudu, luua uusi kaarte, rakendada suremisel teatud mõjujõud (effect), pärssida teise kaardi võimeid jne. Raund lõppeb, kui mõlemad mängijad otsustavad järgmisesse raundi edasi liikuda (pass) või kui mõlemal mängijal saavad kaardid otsa. Mängu võidab see, kes võidab esimesena kolmest raundist kaks. Mängus on võimalik viiki jääda, kui mängijatel on võrdne kogus punkte.

Iga kaardipaki ülesehitus põhineb valitud fraktsioonil (faction), millel on ainulaadne juhivõime (leader ability). Pakki tuleb lisada vähemalt 25 kaarti, millest vähemalt 13 on üksuskaardid (unit cards), mida mängitakse lauale ja millel on jõud (erinevalt spetsiaal-/artefaktkaartidest (special/artefact cards), mis pannakse pärast kasutamist kõrvale või jäävad lauale ilma jõuta). Igal kaardil on värbamiskulu (provision). Tervel kaardipakil on värbamiskulu limiit (provision limit) suurusega 150, millele lisandub juhipoolne varu. Kõikide pakis olevate kaartide värbamiskulude summa peab olema limiidiga võrdne või sellest väiksem. Kaardipakki saab lisada ainult valitud fraktsiooni kaarte või neutraalseid kaarte (neutral cards). Pakid koosnevad pronkskaartidest (bronze cards) ja kuldkaartidest (gold cards). Pronkskaartidest tohib kaardipakis olla kaks koopiat, kuldkaartidest vaid üks eksemplar.

Automaatne mündivise otsustab, kumb mängija alustab. Üks mängija saab sinise poole, teine punase. Alustab sinise poole saanud mängija, kelle mängupoolele lisatakse Sõjakavalus (Stratagem), mis on kaardipaki juurde valitav eriline artefaktkaart. Punase poole saanud mängija jääb Sõjakavalusest ilma. Enne mängu algust toimub mulligani faas, kus alustav mängija saab kuni kolm kaarti uuesti tõmmata, teine mängija kuni kaks. Kuna "Gwent" on kaardimäng, sõltub mängija edu suuresti õnnest. Sellele vaatamata on mängu püütud kujundada nii, et mängijate oskuste osatähtsus oleks võimalikult suur. Õnne kasutavad kaardid on keskmiselt nõrgemad kui ette määratud mõjujõuga kaardid.

Mängija saab käia korraga ühe kaardi, mis võib omakorda käia mitu teist kaarti. Kui on mängija kord ja ta on juba midagi teinud, kohustub ta mängima käest ühe kaardi. Kui mängija pole veel midagi teinud, saab ta käigu vahele jätta (pass). Peale käigu vahele jätmist on teise mängija kord, peale seda käigu vahele jätnud mängija kord. Käigu vahele jätnud mängija ei saa aga käia, mistõttu on jälle teise mängija kord. Sellele vaatamata ei jää käigu vahele jätnud mängija kord täielikult vahele, kuna mängija kaardid saavad käia ilma mängija sekkumiseta.

Nii teise kui ka kolmanda raundi alguses tõmbavad mõlemad mängijad oma pakist kätte veel kolm kaarti. Kui kaardipakis pole enam kaarte või mängijal on käes kümme kaarti, ei saa mängija rohkem kaarte tõmmata. Mitte ühelgi viisil pole isegi korraks võimalik hoida korraga käes üle kümne kaardi. Eelmise raundi kaardid, tapetud kaardid (destroyed cards) ja kasutatud spetsiaalkaardid asetatakse surnuaeda (graveyard). Mõlemal mängijal on oma surnuaed.

Fraktsioonid[muuda | muuda lähteteksti]

"Gwenti" kaardipakid jagunevad kuueks fraktsiooniks (faction) ja üheks neutraalseks kaardipakiks (neutral).[3]

  1. Koletised (Monsters) – punast värvi kaardid, millega saab enda teisi kaarte süüa.[4] Algajal on Koletiste fraktsiooni kõige lihtsam õppida.
  2. Nilfgaard – musta värvi kaardid, millega saab vastast luurata ja tema kaarte tema enda vastu kasutada.[4] Nilfgaardi fraktsiooni kaarte peetakse üldiselt kõige loovamateks ja paindlikumateks.
  3. Põhjamaa (Northern Realms) – sinist värvi kaardid, millega on hea sõdida ja mis tõstavad igal käigul mängija jõudu.[4]
  4. Scoia'tael – rohelist värvi kaardid, mida iseloomustavad haldjad, päkapikud, loodus ja sümbioos kaartide vahel.[4]
  5. Skellige – lillat värvi kaardid, millega saab kahjustada nii vastase kui ka enda kaarte.[4]
  6. Sündikaat (Syndicate) – oranži värvi kaardid, mida iseloomustavad kurjategijad, mündisüsteem ja rahaseisu majandamine.[4] See fraktsioon vajab sagedamini arvutamist.
  7. Neutraalne (Neutral) – pruuni värvi kaardid, mida saab teiste fraktsioonide kaardipakkidesse lisada. Seda fraktsiooni ei saa eraldi mängida, kuna sellel puuduvad juhivõimed.[5]

Kui mängija pole kaardipakki valinud ühtegi neutraalset kaarti, kutsutakse seda pühendumuseks (devotion), mis aktiveerib kaartidel vastavad mõjujõud.

Ehkki kaardipakki võib lisada üle 25 kaardi, ei ole see peaaegu kunagi tulus (üks erandstrateegia on 31 kaardiga Kolgrim). Mängija ei pea paki kokkupanekul ka kogu värbamiskulu ära kasutama, kuigi see on rangelt soovituslik.

Võistlemine mitmikmängus[muuda | muuda lähteteksti]

Mitmikmäng (multiplayer) on saadaval viies alamkategoorias.

  1. Standard – kõige levinum kategooria, kus mängitud matšid mõjutavad mängija seisu edetabelis.
  2. Hooajaline (seasonal event) – pidevalt vahetuvate mängureeglitega kategooria, mis keskendub pigem loovate naljamängude mängimisele.
  3. Treening (training) – sarnane standardkategooriaga, kuid mängitud matšid ei mõjuta mängija seisu edetabelis.
  4. Mustand (draft) – eriline mänguviis, kus kaardipakk pannakse kokku poolsuvaliselt. Osalemiseks on vaja maksta, valida saab kolme variandi vahel (150 maaki, kolm võtit või 1,99 $). Tasuda tuleb peale iga täispööret ehk seitset mängu. Mängu lõpus tunnustatakse mängijat auhindadega sõltuvalt sellest, mitu matši seitsmest ta võitis.
  5. Sõbralik matš (friendly match) – treeningkategooriaga sarnane, kuid vastast saab valida ainult sõbralistis olevate mängijate seast ja nendega mängida.

Üksi on võimalik mängida arvuti vastu treeningkategoorias.

Standardkategoorias valib server vastase mängija taseme alusel (erinevus võib olla ± 1). Kui mängija on tasemel 0 (pro rank), valitakse vastane MMR (Matchmaking Rating) punktide alusel. Teistes mitmikmängu kategooriates pannakse mängijad kokku suvaliselt.

Eri tasemed ja ülemaailmne edetabel[muuda | muuda lähteteksti]

Standardkategoorias on võimalik mängida teiste mängijate vastu ja vastavalt sooritusele tõsta oma taset (rank). Kõige madalam tase on 30, kust saab ülespoole tõusta. Kõige kõrgem tase on 0 (pro rank). Iga tase koosneb viiest mosaiigitükist, mida mängija kogub matše võites (iga matš annab ühe mosaiigitüki). Kui mängijal täitub viis mosaiigitükki viiest ja ta võidab veel ühe matši, liigub ta järgmisele tasemele. Kui mängija kaotab mosaiigitüki ja seis on juba null, ei juhtu midagi.[6]

Tase Järjestikuste võitude boonus Matši kaotuse mõju arengule
30–26 rakendub Mosaiigitükke pole võimalik kaotada
25–15 rakendub Kahe kaotuse järel hävib üks mosaiigitükk
14–8 rakendub Kaotused hävitavad ühe mosaiigitüki
7–1 ei rakendu Kaotused hävitavad ühe mosaiigitüki
0 (PRO) ei rakendu Mosaiigisüsteem ei rakendu, arvestatakse fMMR-i punkte

Kui mängija on 1. tasemele jõudes nõustunud teenusetingimustega, saab ta pürgida tasemele 0. Tasemel 0 muutuvad parameetrid, mille alusel mängija sooritusi hinnatakse. Enam ei võrrelda mängijaid tasemete põhjal, vaid MMR-i põhjal. Edetabelis järjestatakse mängijad nende nelja parima fraktsiooni fMMR (faction Matchmaking Rating) punktide summa alusel. Kuu parimad tasemel 0 ehk pro-rank-mängijad saavad võimaluse osaleda e-spordi turniiril Gwent Qualifiers. Sealt liiguvad võitjad edasi turniirile Gwent Open ja sealt turniirile Gwent World Masters.[7][8]

Tuntumad mängustrateegiad[muuda | muuda lähteteksti]

  • Mill (Nilfgaard) – eemaldab vastase kaardipakist kaardid, mistõttu ei saa vaenlane järgmistes raundides uusi kaarte juurde. Lisaks teeb see strateegia Matta Hu'Uri, Vilgefortzi ja Tibor Eggebrachti punktiefektiivseteks kaartideks.
  • Clog (Nilfgaard) – tekitab vaenlase kaardipaki peale halbu kaarte, mistõttu ei saa vaenlane oma häid kaarte lihtsasti kätte. Sellega koos mängitakse tavaliselt Kolgrimi, mis suurendab mängija enda jõudu igal käigul mängijate kaardipakkide vahe võrra, kui omanikul on käes alla kahe kaardi.
  • Assimilate (Nilfgaard) – kopeerib vastase kaarte, loob uusi kaarte ja saab selle eest lisajõudu.
  • Ball/poison (Nilfgaard) – mängitakse kaarti masquerade ball ja proovitakse võimalikult palju vastase kaarte mürgitada.
  • Vypper (Nilfgaard) – mängija asetab vypper-kaardi enda surnuaeda, misjärel ilmub kaart vastase lauapoolele. Nüüd teeb mängija kaardist palju koopiaid. Teises raundis tulevad vypper-kaardid surnuaiast tagasi lauale ja saavad hukule-määratud-staatuse (doomed). Mängija puhastab oma vypper-kaardid sellest staatusest, et sama mõju toimiks ka kolmandas raundis.
  • Viy (Koletised) – mängija käib viy-kaardi lauale ja sööb selle mõne teise kaardi või mõjujõu abil. Kaart läheb tagasi kaardipakki ja selle jõud suureneb kolme ühiku võrra. Seejärel käib mängija mõne teise kaardi abil viy-kaardi uuesti lauale. Ring jätkub, iga mängitav viy-kaart on järjest rohkem punkte väärt.
  • White Frost (Koletised) – kaardipakis on palju lumetormi ja ilmaga seotud kaarte.
  • Vampires (Koletised) – mängija kasutab palju vampiire ja veritsemise staatust tekitavaid kaarte.
  • Deathwish (Koletised) – eesmärk on ära süüa enda Surmasoovi kaardid (deathwish), et käivitada nende erilised mõjujõud.
  • Relict (Koletised) – mängitakse palju relict-kaarte.
  • Arachas Swarm (Koletised) – mängija tekitab lauale võimalikult palju nõrku üksuseid, et nende hulga pealt kasu lõigata.
  • Carapace Kelly (Koletised) – mängija kasutab kaarti keltullis, mis hävitab igal käigul kaardi selle mängija poolel, kellel on laual rohkem kaarte. Selleks et vastane saaks kahju, väldib mängija üksuste lauale asetamist ja mängib peamiselt spetsiaalkaarte.
  • Rat clog (Koletised) – eesmärk on vastase lauapool noonwraith-kaartide abil rotikaartidega ära ummistada, misjärel ei saa vastane enam üksuseid mängida.
  • Unitless traps (Scoia'tael) – kaardipakis on vaid minimaalne kogus üksuseid (13). Eesmärk on vältida üksuste mängimist, et vastane ei saaks ühtegi kaarti kahjustada ega kopeerida. Kaardipakki on hea lisada palju lõkse ja mängida vaid üksuseid, millel on immuunsus, st mida vastane ei saa sihtida.
  • Movement (Scoia'tael) – kaardid liiguvad laual kahe rea vahet ja kahjustavad vastase kaarte või suurendavad mängija enda kaartide jõudu.
  • Discard (Skellige) – mängija saadab osa enda kaarte surnuaeda, misjärel need hüppavad sealt tagasi lauale.
  • Lippy (Skellige) – eesmärk on mängida esimeses raundis hästi tugevaid kaarte, teises raundis vahetab mängija lippy abil surnuaia ja kaardipaki. Kolmandas raundis on mängijal jälle käes samad hästi tugevad kaardid.
  • Siege (Põhjamaa) – mängija mängib võimalikult palju katapulte ja sõjamasinaid, samuti on tähtis artefaktkaart siege värbamiskuluga 15.
  • Salamandra (Sündikaat) – kaardi salamandra abil mürgitab mängija kõik kaardid laual ja siis mängib kaardi uuesti, misjärel kõik mürgitatud kaardid surevad. Mängijal on aga enda lauapoolel paar kaarti, mida ei saa mürgitada.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. 1,0 1,1 GWENT: FAQ (17.12.2023).
  2. GWENT (04.12.2019). [UPDATE] Important announcement about the future of GWENT on consoles (17.12.2023).
  3. Gwent Wiki (04.08.2020). Faction (17.12.2023).
  4. 4,0 4,1 4,2 4,3 4,4 4,5 cant_find_home (23.11.2020). A Beginner's Guide to Gwent Factions – hope this helps :D [Foto foorumipostituses]. Reddit. (17.12.2023).
  5. Gwent Wiki (03.10.2019). Neutral (17.12.2023).
  6. CD Projekt RED support: GWENT (2023). Ranked Mode Progression (17.12.2023).
  7. GWENT Masters esports series (14.11.2017). PRO RANK & MMR - GWENT Masters esports series (17.12.2023).
  8. GWENT Masters esports series (2023. a detsembri hooaeg). TOP PLAYERS (17.12.2023).

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]