Gucci

Allikas: Vikipeedia

Gucci moemaja, ka lihtsalt Gucci, on Itaalia moeajaloo ikoon ja nahktoodete bränd. Sellele pani aluse Guccio Gucci (18811953) Firenzes 1921. aastal.

Guccit peetakse üheks maailma kuulsamaks, prestiižsemaks ja tuntumaks moebrändiks maailmas [viide?]. Läbimüügilt on Gucci maailmas teine moebränd Louis Vuittoni järel, kuid esikohal Itaalias. Guccil on üle maailma ligikaudu 425 oma kaubamaja, kuid tema tooteid müüakse ka suurtes kaubanduskeskustes ja väiksemates poodides.

Gucci on Fur Free Alliance liige.[1]

Ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

Gucci moemaja asutas 1906. aastal Guccio Gucci. Aastal 1938 Gucci laienes ja kaubamaja avati Roomas. Gucci oli vastutav paljude firmade märkimisväärsete toodete disainimise eest. Aastal 1947 tutvustas Gucci bambusest käekotti, mis on tänaseni firma üheks tugisambaks.

Guccio Gucci abikaasa Aida Calvellil oli suur perekond, kokku kuus last, kuid ainult tema neljal pojal oli suur roll Gucci kompaniis. Pärast Guccio surma aastal 1953 oli poeg Aldo see, kes viis firma ülemaailmsele areenile, avades esimesed kaubamajad Londonis, Pariisis ja New Yorgis. Oma toodetega jõudis Gucci Aasiasse 1960ndate lõpus, avades kaubamajad Hongkongis, Tokios ja Koreas.

1972. aastal laiendas Gucci tegevust ka autotööstusse, nimelt hakati esmakordselt maailmas tootma autosid, mille on disaininud tunnustatud moedisainerid. Lisaks sellele oli Guccil hinnatud parfüümisari.

Kui aastal 1983 Guccio poeg Rodolfo suri, jättis ta 50% firmast oma pojale Mauriziole. Neil aastatel algas Gucci majanduslangus, kuid firma päästeti ja peagi suudeti taas tegevust laiendada, sealhulgas Hollandisse. Kuigi rasked aastad olid sassi ajanud nii peresuhted kui ka firma siseelu, otsustas Maurizio Gucci teha firmast firma, mis oleks maailmas tunnustatud, ja aastatega see tal õnnestus.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Judy Molland (22. märts 2018). "Success! Versace Goes Fur-Free". Care2.com. Originaali arhiivikoopia seisuga 26. märts 2018.