Gregorios Nyssast

Allikas: Vikipeedia
Nyssa Gregorius miniatuuril Basileios II menologionis (985)
Gregorios Nyssast

Gregorius Nyssast (القديس غريغوريوس النيصي; Άγιος Γρηγόριος Νύσσης; u 335 – pärast 394) oli väljapaistev 4. sajandi teoloog, Kapadookias asuva Nyssa linna piiskop aastail 372–376 ja uuesti alates aastast 378 kuni oma surmani 395. aastal. Teda austatakse pühakuna paljudes kirikutes: nii katoliku kui ka õigeusu kirikus, vanades idakirikutes ja anglikaani kirikus.

Gregorius oli Basileios Suure noorem vend ja Nazianzi Gregoriuse hea sõber. Mõned teoloogid peavad tema naiseks Püha Theosebiat, teised arvavad, et viimane oli Gregoriuse ja Basileose õde, nagu seda oli ka püha Makrina noorem, veel üks pühak sellest austusväärsest perekonnast.

Elulugu[muuda | muuda lähteteksti]

De virginitate

Gregorius otsustas hakata Nyssa piiskopiks aastal 372, tänapäeva Nevşehiri linnas Türgis Kapadookias. Ta vend Basileios nimetas ta piiskopina ametisse, kuna soovis piiskopist liitlast enda metropoliidi läheduses (Basileios oli Caesarea piiskop). Gregorius oli kohal ka teisel oikumeenilisel kirikukogul Konstantinoopolis, kus ta kaitses Nikaia usutunnistust arianismi vastu.

Vaated[muuda | muuda lähteteksti]

On väidetud, et Gregorioselt pärineb ontoloogilise vabaduse mõiste.[1]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Bastitta Harriet, Francisco 2023. An Ontological Freedom: The Origins of the Notion in Gregory of Nyssa and its Influence unto the Italian Renaissance. Paderborn: Brill-Schoeningh.