Godzilla (film 1954)

Allikas: Vikipeedia
See artikkel See artikkel räägib 1954. aasta filmist. Muude filmide kohta vaata artiklit Godzilla (täpsustus).

Godzilla
ゴジラ
Režissöör Ishirō Honda
Stsenarist Ishirō Honda
Helilooja Akira Ifukube
Peaosades Akira Takarada
Momoko Kōchi
Akihiko Hirata
Takashi Shimura
Produtsent Tomoyuki Tanaka
Tootja Toho
Levitaja Toho
Esilinastus 27. oktoober 1954
(Nagoya)
3. november 1954
(Jaapan)
Kestus 96 minutit[1]
Riik Jaapan
Keel Jaapani
Eelarve 100 miljonit jeeni
Piletitulu 183 miljonit jeeni

"Godzilla" (jaapani keeles ゴジラ, Gojira) on 1954. aasta jaapani kaiju-film, mille režissöör oli Ishirō Honda ning millele tegi eriefektid Eiji Tsuburaya. Selle tootis ettevõte Toho ning see on Godzilla frantsiisi esimene film. Filmis teevad kaasa näitlejad Akira Takarada, Momoko Kōchi, Akihiko Hirata ja Takashi Shimura. Godzillat kehastavad Haruo Nakajima ja Katsumi Tezuka. Filmis tegelevad Jaapani võimud maad ründama hakanud hiiglasliku koletisega, kelle rünnakud tekitavad okupatsioonijärgse Jaapani rahva seas tuumaholokausti paanikat.

"Godzilla" jõudis tootmisesse pärast seda kui katsed teha sarnast filmi Jaapani-Indoneesia koostöös luhta läksid. Tsuburaya algne idee oli kujutada Godzillat hiigelkaheksajalana, kuid hiljem otsustati dinosauruselaadse olendi kasuks. Filmis kasutati esmakordselt eriefektide lahendust, milles kostüümi kandev näitleja tegutseb maketil. Filmi põhiosa võtted kestsid 51 ning eriefektide võtted 71 päeva.

"Godzilla" esilinastus Jaapanis 3. novembril 1954 ning teenis 183 miljonit jeeni piletitulu. Film pälvis algselt Jaapanis vastakaid hinnanguid, kuid hilisematel aastatel hakati seda rohkem austama. Aastal 1956 jõudis Ameerika Ühendriikides kinolinale tublisti muudetud ning ameerikastatud versioon "Godzilla, King of the Monsters!" (Godzilla, koletiste kuningas) ning sellega algas Godzilla multimeediafrantsiis. "Guinnessi rekordite raamatu" järgi on Godzilla filmiseeria ajaloo pikimaajaline filmifrantsiis. Godzilla tegelaskuju on saanud ülemaailmseks popkultuuriikooniks. "Godzilla" ja Tsuburaya tekitasid tokusatsu-tüüpi meelelahutusžanri. Filmi on nimetatud kinokunsti suursaavutuseks ja ajaloo üheks parimaks koletisefilmiks.

Filmi järg, "Godzilla ründab taas", esilinastus 24. aprillil 1955.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. "Godzilla (1954)". The Criterion Collection. Originaali arhiivikoopia seisuga 14. aprill 2022. Vaadatud 14. aprillil 2022.

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]