Gevgelija raudteejaam

Allikas: Vikipeedia
Gevgelija raudteejaam
Asukoht Gevgelija
Põhja-Makedoonia
Koordinaadid 41° 8′ 37,2″ N, 22° 30′ 44″ E
Rööpapaaride arv 13
Avatud 1874
Kaart

Gevgelija raudteejaam (makedoonia keeles Железничка Станица Гевгелија[1]) on Põhja-Makedoonia linna Gevgelija peamine raudteejaam. See asub linna ääres ja seda teenindavad rahvusvahelised linnadevahelised rongid Thessaloníkisse ja Skopjesse.

Ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

Raudteejaama hakati ehitama 1873. aastal, kui Chemins de fer Orientaux avas liini Skopjest Thessaloníkisse, mis mõlemad kuulusid sel ajal Osmanite riigi koosseisu.

Pärast Londoni rahulepingut, millega lõppes Esimene Balkani sõda, liideti Gevgelija Serbia Kuningriigiga kui üks selle lõunapoolseimaid asulaid. Linna raudteed liideti Serbia raudteevõrku. 1929. aastal nimetati raudteed koos riigiga ümber. 1941. aasta aprillis lakkas raudtee olemast, kui teljeriigid annekteerisid Jugoslaavia Kuningriigi. Pärast Jugoslaavia kapituleerumist okupeeris Bulgaaria suurema osa Jugoslaavi Makedooniast, mis oli 1918. aastal kaotatud. Nende piirkondade raudteed liideti Bulgaaria Riigiraudteedega ja kasutati sõjategevuse teenindamiseks. Pärast Bulgaaria allaandmist anti linn tagasi Jugoslaaviale. Raudtee taastati pärast II maailmasõda. 1952. aastal nimetati see ümber Jugoslaavi Raudteedeks. 1991. aastal toimus tollases Makedoonia Sotsialistlikus Vabariigis iseseisvusreferendum, mille tagajärjel kuulutati välja iseseisvus Jugoslaavia Föderatiivsest Sotsialistlikust Vabariigist. Sellega läks Gevgelija ning kogu raudteeinfrastruktuur ja varad Jugoslaavi Raudteedelt üle Makedonski Železnicile.

2020. aastal oli Gevgelija raudteejaam üks kümnest piirkondlikust raudteejaamast, millele eraldati renoveerimistöödeks rahalisi vahendeid. Renoveeriti jaamahoone ootesaal, piletikassa, tualetid ja teised ruumid. Hoonet tunnistati kultuurimälestisena.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]