Gasherbrum III

Allikas: Vikipeedia
Gasherbrum III
Vaade Gasherbrumi mäemassiivile. Gasherbrum III on pildil vasakpoolne tipp ( Commonsis saab sellel pildil näha märgendeid, kui viia kursor tipu asukohta)
Vaade Gasherbrumi mäemassiivile. Gasherbrum III on pildil vasakpoolne tipp ( Commonsis saab sellel pildil näha märgendeid, kui viia kursor tipu asukohta)
Kõrgus 7946 m[1]
Asukoht Pakistan / Hiina
Ahelik, mäestik Baltoro Muztagh, Karakoram
Esmavallutamine 1975
Koordinaadid 35° 45′ 34″ N, 76° 38′ 31″ E
Gasherbrum III (Pakistan)
Gasherbrum III
Pakistan

Gasherbrum III (hiina keeles Jiāshūěrbùlǔmù III Fēng) on mäetipp Gasherbrumi mäemassiivis Baltoro Muztaghi mäeahelikus Karakoramis.

Asukoht ja kõrgus[muuda | muuda lähteteksti]

Gasherbrum III (foto 2005)

Tipp jääb Gilgit-Baltistani (Pakistan) ja Xinjiangi (Hiina) territooriumile.

Mäetipp Gasherbrum III asub Gasherbrum IV ja Gasherbrum II vahel. See jääb Gasherbrum II peatipust (8034 m) 1010 m loodesse. Gasherbrum IV (7932 m) jääb 2,6 km läände.[2]

Tipust 760 m kirde suunas jääb Gasherbrum III North (7702 m).[2]

Tipu kõrgus on 7946 m[1] Tipu topograafiline prominents on alla 500 m (461 m)[2]), mistõttu seda tippu tavaliselt eraldi mäena ei käsitleta. Sel juhul vaadeldakse seda tippu Gasherbrum II alamtipuna (subpeak). Kuna tipu prominents on siiski märkimisväärne, siis lülitatakse ta vahel maailma mägede ja peatippude kõrgusjärjestuse tabelitesse võrdluseks, kuid jäetakse sel juhul järjestuse koht täitmata[1].

Esmatõus[muuda | muuda lähteteksti]

Esmatõusu tippu tegid 11. augustil 1975 Poola ekspeditsiooni mägironijad Wanda Rutkiewicz, Alison Chadwick-Onyszkiewicz, Janusz Onyszkiewicz (hilisem Euroopa Parlamendi liige) ja Krzysztof Zdzitowiecki.[3]

Kuni esmatõusuni oli see tipp sel ajal (1975) üks kõrgemaid vallutamata mäetippe.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]