Gamurra

Allikas: Vikipeedia

Gamurra (ka camurra, camora Firenzes ja zupa, zipa või socha Põhja-Itaalias) oli teatud tüüpi kleit, mis oli populaarne naisterõivas Itaalias 15. sajandil ja 16. sajandi algul.

Kirjeldus[muuda | muuda lähteteksti]

Gamurra koosnes liibuvast pihikuosast ja selle külge volditud või kurrutatud avarast seelikust. 15. sajandi Itaalias tähendas see sõna lihtsalt kleiti kõige üldisemas tähenduses. Seda kandsid naised olenemata ühiskonnaklassist ja kleidiks kasutatud kangas varieerus laialt. Rõivaese oli tavaliselt voodrita ja seda kanti otse alussärgi peal. Tavaline oli, et kleidi varrukad oli lõhikutega, millest ulatus läbi linane alussärk, või olid need valmistatud teisest, luksuslikumast kangast ning seostega pihiku külge kinnitatud. Mood muutus sajandi jooksul: 15. sajandi alguse gamurradel on varrukad pigem kleidi küljes, pärast 1450. aastat aga pigem eraldi tükid, mis kinnitati nõelte või nööridega pihiku külge; varasem gamurra oli nöörkinnisega ees, hilisem küljel või külgedel.[1]

Gamurrat särgi peal ilma pealisrõivata kanti ainult kodus või mitteametlikes olukordades; ametlikes olukordades ja kohtades kanti gamurra peal giornea'd või cioppa't.

Pildid[muuda | muuda lähteteksti]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. By C. C. Frick. Dressing Renaissance Florence: Families, Fortunes, and Fine Clothing. - JHU Press, 2005