Galiitsia Karl Ludwigi Raudtee

Allikas: Vikipeedia
Galiitsia raudteed aastal 1897

Galiitsia Karl Ludwigi Raudtee (saksa keeles k.k.priv. Galizische Carl Ludwig-Bahn (CLB), poola keeles Kolej galicyjska im. Karola Ludwika) oli raudteesüsteem, mis sai nime Austria ertshertsogi Karl Ludwigi järgi. See ehitati 19. sajandi teisel poolel Austria-Ungari provintsi Galiitsiasse. Litsentsi andis 7. aprillil 1858 keiser Franz Joseph I, kes oli Karl Ludwigi vanem vend. Töid hakati teostama šlahta Leon Sapieha juhtimisel ja need viidi lõpule alles 1892. aastal.

Lõpetatud põhiliin läbis kogu provintsi läänest itta, ühendades peamisi linnakeskuseid – Krakówi, Tarnówi, Rzeszówi, Przemyśli, Lwówi (saksa keeles Lemberg) ja Tarnopoli. Liin algas Krakówist ja lõppes Podwołoczyska (tänapäeval Pidvolotšõski) raudteejaamas, kus see oli üle Zbruchi jõe Volotšõskis ühendatud Vene keisririigi raudteedega. Põhiliini kõrvale moodustati teisejärgulised ühendused, näiteks: Kraków–Wieliczka ja Kraków–Niepołomice.

Karl Ludwigi raudteed oli läänes, Cieszyni ja Bohumíni raudteesõlmedes, omakorda ühendatud Böömimaa ja Austria raudteesüsteemidega. Samuti valmis 1884. aastal Tarnów–StrozeJasło liin, mis ühendas selle Ungari kuningriigi võrguga.

Tänapäeval on see osa Poola liinist number 91, mis kulgeb Krakówist Przemyśli lähedal asuva Medyka piiripunktini.

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]