Galen

Allikas: Vikipeedia
(Ümber suunatud leheküljelt Galen gen. Halswig)
 See artikkel on Saksamaa aadlisuguvõsast; Taani aadlisuguvõsa kohta vaata Galen (Taani aadlisuguvõsa)

Galen on Vestfaalist pärinev saksa aadlisuguvõsa, mille pärusvaldused asusid Marki krahvkonnas.

Galenite suguvõsa sai alguse Gahleni asula juurest, mis sellele ka nime andis. Seetõttu on selle liikmeid mõnikord nimetatud ka von Gahleniteks. Esimene Galen on nimeliselt teada 1138. aastast. Nad olid Gahleni isandad ning kuulusid Kölni peapiiskopi kaaskonda. Alates 13. sajandist olid Galenid Marki krahvide linnusepealikud, tihti oli nende nimeks Rotger. Hiljem sattusid Galenid ka Soesti ja Münsteri kanti, aga ka Liivimaale, kus nad Dünaburgi lähedal endale valduseid hankisid. Alates 15. sajandist kuulusid mitmed Galenid ka Liivi ordusse, neist olulisim oli Heinrich von Galen, kes oli 15511557 Liivi ordu maameister.

Galenite üks Saksamaa harudest sai 1665. aastal vabahärra staatuse ning 18031918 valitsesid nad krahvidena Galeni krahvkonda. Galenite suguvõsa eksisteerib tänaseni.

Suguvõsa liikmeid[muuda | muuda lähteteksti]

Kirjandus[muuda | muuda lähteteksti]

  • Curland gennant Gahlen - "Genealogisches Handbuch der Oeselschen Ritterschaft" 1935. Lk. 491-495
  • von Galen gennant Halswig - Carl Arvid von Klingspor: Baltisches Wappenbuch. Wappen sämmtlicher, den Ritterschaften von Livland, Estland, Kurland und Oesel zugehöriger Adelsgeschlechter. Stockholm 1882, info vapp