Gaasikamber

Allikas: Vikipeedia

Gaasikamber on spetsiaalne ruum (kamber), kus loomi ja inimesi tapetakse kambrisse lastava mürkgaasiga.

Gaasikamber võeti kasutusele Ameerika Ühendriikides 1920. aastatel. USA-s kasutati gaasikambrit hukkamiseks viimati 1999. aastal Arizona osariigis. Natsistlikul Saksamaal kasutati gaasikambreid juutide, mustlaste, homoseksuaalsete inimeste ja vaimuhaigete tapmiseks. Algselt kasutati mürkgaasina süsinikmonooksiidi ehk vingugaasi (CO). Osades koonduslaagrites (näiteks Auschwitz-Birkenau) kasutati mürkgaasina kristalliseerunud vesiniktsüaniidi Zyklon B. Mõnes suuremas koonduslaagris olid kuni 2000 inimest mahutanud gaasikambrid. Hukkamiseks viidi vangid gaasikambrisse, mis suleti, ja siis lasti kambrisse kas vingugaasi auto sumumutist või Zyklon B-d katusesse tehtud spetsiaalse ava kaudu. Vangid surid 5–30 minutiga, seejärel eemaldati nendelt kuldhambad ja kõik väärisesemed. Laibad saadeti suurtesse krematooriumidesse, kus oli võimalik põletada umbes 1000 laipa ööpäevas.

USA-s paigutatakse kõigepealt gaasikambris oleva tooli all asuvasse konteinerisse kaalium- (KCN) (või naatriumtsüaniidi (NaCN)) kapslid. Seejärel tuuakse vang gaasikambrisse, seotakse tooli külge kinni ja õhukindel kamber suletakse. Väljaspool kambrit valatakse torusse, mis viib täpselt laeka all asuvasse väiksesse paaki, kontsentreeritud väävelhapet (H2SO4). Seejärel avatakse kambri kardin, et vaatlejad saaks kambris toimuvat näha. Vangla ülem küsib hukatavalt, kas ta soovib öelda viimaseid sõnu. Tavaliselt ei soovita öelda viimseid sõnu. Pärast seda protsessi tõmmatakse väljaspool gaasikambrit kangi, et tsüaniidikapslid kukuksid happesse, mis tekitab keemilise reaktsiooni: 2KCN + H2SO4 = 2HCN + K2SO4

Hukatavale on gaas nähtav ja tal soovitatakse hingata sügavalt, et surra kiiresti ja vältida kannatusrikast surma.

Pärast hukkamist puhastatakse kamber gaasist ja neutraliseeritakse ammoniaagiga (NH3): HCN + NH3 = NH4+ = CN-. Seejärel toovad hapnikumaske kandvad valvurid surnukeha kambrist välja. Siis uurib vangla arst surnukeha, et hukatu surnuks tunnistada.

USA-s on pärast surmanuhtluse taastamist gaasikambrit hukkamiseks kasutatud kõige rohkem Mississippi osariigis (4 korral). California, Arizona ja Põhja-Carolina osariikides on gaasikambrit hukkamiseks kasutatud kahel ja Nevadas ühel korral.

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]