Fungus Rock

Allikas: Vikipeedia
Fungus Rock
Ümbritseb Vahemeri
Koordinaadid 36° 2′ 48″ N, 14° 11′ 19″ E
Pindala 0,7 ha[1]
Pikkus 136 m Muuda Vikiandmetes
Laius 82 m Muuda Vikiandmetes
Kõrgeim koht
60 m üle merepinna
Elanikke
(asustamata)

Fungus Rock on 0,7 hektari suurune saar Maltas Gozo läänerannikul. Saare maltakeelne nimekuju on Il-Ġebla tal-Ġeneral (tõlkes Kindralikalju), selle kohta on kasutatud ka nime Mushroom Rock.[2] Saar koosneb lubjakivist.

Saar kuulub San Lawrenzi linna koosseisu. Fungus Rock on looduskaitse all.

Saar on populaarne fotograafide seas, kuna teatud tingimustel on võimalik läbi kaljus oleva ava päikeseloojangut pildistada.

Ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

Saarele on nime andnud seal kasvav parasiitne taim punakas nuginui, mida varem peeti seeneks. Selle avastasid hospitaliidid ja algselt peeti taime tervistavaks. Nii keelustas ordumeister Manuel Pinto da Fonseca aastal 1746 saarel käimise. Ta rajas saarele ka vahiposti, mida ühendas 50 meetri kaugusel oleva Gozoga köistee. Ka lasi ta saare kaljud siledamaks tahuda, et ronijatel poleks pidepunkte, kust kinni haarata.[3] Need ettevaatusabinõud olid aga võib-olla ilmaasjata, kuna taime raviomadused pole veel selgunud.[4]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. State of the Environment Report for Malta 1998
  2. Ganado, Albert (2005). "Bibliographical notes on Melitensia - 3". Journal of the Malta Historical Society. Melita Historica. 14 (2): 178.
  3. Dharmananda, Subhuti. "Cynomorium: Parasitic Plant Widely Used in Traditional Medicine"
  4. Botanical Society of Edinburgh. "Agriculture of Malta and Sicily". Transactions and Proceedings of the Botanical Society of Edinburgh. Botanical Society of Edinburgh. lk. 115