Fred Trump

Allikas: Vikipeedia

Frederick Christ Trump (11. oktoober 1905 New York25. juuni 1999) oli Ameerika Ühendriikide kinnisvaraarendaja. Ta oli Ameerika Ühendriikide 45. presidendi Donald Trumpi isa.

Elulugu[muuda | muuda lähteteksti]

Trump sündis 1905. aastal New Yorgis Saksa sisserändajate perekonnas. Ta oli vanuselt kolmas laps, tal oli noorem vend John ja vanem õde Elizabeth.[1]

1936. aastal abiellus Fred Šoti sisserändaja Mary Anne MacLeodiga ning neil sündis viis last: Donald Trump, Maryanne Trump Barry, Frederick Jr., Elizabeth ja Robert. Fredi ja tema abikaasa abielu oli õnnelik, nad olid koos kuni Fred Trumpi surmani.

Fred Trump kannatas Alzheimeri tõve all. 1999. aastal haigestus ta kopsupõletikku ja suri sama aasta juunis.

Ajalehe The New York Times järelehüüde kohaselt oli Fred Trumpi varanduse netoväärtus surres vahemikus 250 miljonit kuni 300 miljonit dollarit. Jõukusest hoolimata oli Trump tuntud kui säästlik inimene[2]

Karjäär[muuda | muuda lähteteksti]

Fredi isa suri 1918. aasta gripipandeemia ajal. Ta oli investeerinud kinnisvarasse, mis hiljem aitas tema perel rikkaks saada.

Fred Trump alustas oma karjääri New Yorgis Queensis hooneid ehitades. 20. eluaastate alguses oli ta juba ehitanud kümneid maju ja asutanud ettevõtte Elizabeth Trump & Son Co., millest hiljem sai Trumpi kontsern The Trump Organization.

The Trump Organizationi logo

1968. aastal liitus Donald Trump isa firmaga, olles 22-aastane. Fred Trump laenas pojale raha, et see saaks alustada kinnisvaraäri Mannhattanil. Fred Trumpi süüdistati rassismis, kui ta tegeles korterite väljarentimisega 1960ndatel ja 1970ndatel. 1973. aastal kaebas USA justiitsministeeriumi tsiviilõiguste osakond Fred Trumpi ja tema ettevõtte kohtusse, väites, et vähemusi diskrimineeritakse. Kriitiline olukord tekkis sellest, et eelistati valgenahalisi inimesi ja potentsiaalsetele mustanahalistele üürnikele öeldi ära. Lõpuks jõudsid mõlemad pooled kokkuleppele ja allkirjastati nõusolekuleping.[3]

Trumpi nimi avaldati esmakordselt ajakirja Forbes rikkaimate ameeriklaste edetabelis (Forbes 400) 1982. aastal, kui tema varandus koos poja Donaldi omaga oli hinnanguliselt 200 miljonit dollarit.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. "Arhiivikoopia". Originaali arhiivikoopia seisuga 14. veebruar 2019. Vaadatud 14. veebruaril 2019.{{netiviide}}: CS1 hooldus: arhiivikoopia kasutusel pealkirjana (link)
  2. [1]
  3. "Arhiivikoopia". Originaali arhiivikoopia seisuga 14. veebruar 2019. Vaadatud 14. veebruaril 2019.{{netiviide}}: CS1 hooldus: arhiivikoopia kasutusel pealkirjana (link)