Frankenmuth

Allikas: Vikipeedia
Frankenmuth
Frankenmuthi peatänav
Pindala 8,0 km²[1] Muuda Vikiandmetes
Elanikke 4987 (1.04.2020)[2] Muuda Vikiandmetes

Koordinaadid 43° 20′ N, 83° 44′ W
Frankenmuth (Michigan)
Frankenmuth
Kaart

Frankenmuth on linn USA-s Michigani osariigis Saginaw' maakonnas. Linn asub maakonna halduskeskusest Saginaw'st umbes 24 km kaugusel kagus. Läbi linna kulgeb Cassi jõgi.

Elanike arv on 2020. aasta rahvaloenduse kohaselt 4987. 2010. aastal oli elanikke 4944.

Frankenmuthi nimi tuleneb selle esimeste asunike kodumaa Frangimaa saksakeelsest nimest Franken ja saksakeelsest sõnast Mut, mis tähendab 'julgus'.

Frankenmuthi piirkond asustati 1845. aastal Saksamaalt Frangimaalt pärit luterlike saksa sisserändajate poolt. Asunikud valisid oma kodukohaks mõnevõrra künkalise ala, mis meenutas neile Kesk-Frangimaa piirkonda Saksamaal. Pikka aega elasid asulas ainult saksa asunikud, kes jäid lojaalseks Saksamaale ja kasutasid omavahel suhtluskeelena saksa keelt.

14. jaanuaril 1904 sai Frankenmuth külaõigused. 1. oktoobril 1959 sai see linnaõigused.

Suure osa Frankenmuthi elanikkonnast moodustavad ka tänapäeval etnilised sakslased. Linnas on säilinud Saksamaa, eriti Baieri kultuuri mõjud. Lisaks on igapäevases suhtluses kasutuses jätkuvalt saksa keel ning Püha Lorenzi kirikus toimub saksakeelne jumalateenistus.

Püha Lorenzi Luterlik kirik Frankenmuthis

Frankenmuthi ümbruses asub veel mitu saksa asunike rajatud asulat, sealhulgas Frankenlust, Frankentrost ja Frankenhilf (praegune Richville).

Frankenmuthi tähtsaim majandusharu on turism. Iga aasta külastab linna üle miljoni külalise. Linnas asub arvukalt saksapäraseid ettevõtteid ja asutusi, muuhulgas võõrastemaja Bavarian Inn, pruulikoda, restoran Zehnder's ja jõuluteemaline kauplus Bronner's Christmas Wonderland, mis nimetab ennast "maailma suurimaks jõulupoeks".

Alates 1990. aastast toimub linnas oma Oktoberfest, mis esimene omataoline väljaspool Münchenit, mille Müncheni linn on heaks kiitnud.[3] Alates 1977. aastast toimub Frankenmuthi muusikafestival.

Linnas asub arvukalt saksapäraseid puitkarkassile ehitatud hooneid.

Linna hüüdnimi on Little Bavaria ("Väike Baieri").

Frankenmuthi sõpruslinn on Gunzenhausen Saksamaal.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. 2016 U.S. Gazetteer Files
  2. 2020 United States Census, vaadatud 1.01.2022.
  3. Frankenmuth Oktoberfest. frankenmuthfestivals.com. Vaadatud 29.7.2017

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]