Francis Gary Powers

Allikas: Vikipeedia
Francis Gary Powers
Gary Powers
Sündinud 17. august 1929
Jenkins, Kentucky
Surnud 1. august 1977 (47-aastaselt)
Los Angelese maakond, California
Teenistus Ameerika Ühendriikide õhujõud
Auaste kapten

Francis Gary Powers (17. august 1929 Jenkins, Kentucky1. august 1977 Los Angelese maakond, California) oli USA sõjaväelane ja lendur. Ta sai maailmas tuntuks, kui ta 1960. aastal CIA ülesandel luurelennul olles Nõukogude Liidu territooriumi kohal alla tulistati.

Noorus[muuda | muuda lähteteksti]

Powers sündis USA-s Kentucky osariigi Jenkinsi linnas. Ta kasvas üles Poundis Virginia osariigis ja lõpetas Tennessees Milligani kolledži. Ta astus USA õhujõudude teenistusse, kus tõusis auastmelt nooremleitnandiks. 1960. aastal oli ta juba kogenud luurelendur.

U-2 intsident[muuda | muuda lähteteksti]

 Pikemalt artiklis U-2 vahejuhtum

Powers lahkus 1956. aastal kapteni auastmes õhujõududest, tema uueks tööks sai lendamine, mis oli seotud CIA U-2 programmiga. Luurelennuki U-2 piloodid sooritasid luurelende vaenulike riikide, sealhulgas NSV Liidu õhuruumis. Piloodid lendasid 21,3 kilomeetri kõrgusel ja see oli kaua aega selline kõrgus, kuhu Nõukogude Liidu õhutõrje ei ulatunud. Nõukogude juhtkond oli neist lendudest teadlik alates 1956. aastast, kuid kuni 1960. aastani polnud Nõukogude Liidul võimalik selliseid luurelende takistada.

1960. aasta 1. mail algas Peshawarist, Pakistanist järjekordne USA luurelend NSV Liidu territooriumi kohale. Samal päeval tulistati luurelennuk Sverdlovski kohal alla. Powersil jäi lennuki enesehävitusmehhanism käivitamata, seetõttu said Nõukogude erialaspetsialistid lennuki rususid uurida, kuna allakukkunud lennuk jäi raketitabamuse järel suhteliselt terveks. Powers võeti vangi.

Kui USA valitsus sai teada, et luurelennuk jäi Nõukogude Liidu kohal kadunuks, üritati asja kinni mätsida. Meediale teatati, et "ilmavaatluslennuk" oli tehniliste probleemide tõttu Nõukogude Liidu kohal kadunuks jäänud. Kinnimätsimiskatse põhjustas asjaolu, et CIA ametnikud ei olnud kindlad, et Nõukogude Liit oli teadlik lennuki tegelikust ülesandest ja et selle piloot on elus. KGB "kuulas" Powersit mitu kuud üle, mille järel Powers esitas avaliku ülestunnistuse ja vabanduse. Lendur mõisteti kümneks aastaks vangi, hiljem vahetas Nõukogude Liit Powersi ja ühe USA kasuks luuranud inimese 1962. aastal spioonide vahetuse käigus Rudolf Abeli vastu välja.

Intsidendi järel[muuda | muuda lähteteksti]

Kodumaal ootas Powersit jahe vastuvõtt. Teda kritiseeriti, sest ta polnud lennuki enesehävitusmehhanismi käivitanud ja lasi end elusana kinni võtta. Lisaks ülekuulamistele CIA-s, Lockheedis ja riigi õhujõududes pidi Powers selgitusi andma ka senati uurimiskomiteele. Uurimise tulemusel otsustati, et Powers oli tegutsenud õigesti ega olnud saladusi Nõukogude Liidule reetnud.

Aastatel 19631970 töötas ta Lockheedi katselendurina, kuni Lockheed ta 1970. aastal vallandas. Kuigi Powersi vallandamise tegelik põhjus pole teada, arvatakse, et ta vallandati U-2 intsidendi kohta raamatu kirjutamise pärast, kus seadis CIA halba valgusesse. Pärast Lockheedist vallandamist, asus mees tööle uudistehelikopteri piloodina.

Surm[muuda | muuda lähteteksti]

1. augustil 1977 oli Powers helikopteriga kajastamas uudist maastikupõlengutest Santa Barbara maakonnas. Ootamatult sai kopteril lennus kütus otsa, mille järel see alla kukkus. NTSB raporti järgi üritas Powers hädamaanduda, aga märkas liiga hilja maandumiseks valitud kohas lapsi mängimas. Powers üritas kopterit mujale juhtida, kuid enne uue maandumispaiga leidmist sai kõrgus otsa, helikopter purunes täielikult, piloot sai silmapilkselt surma. Kui Powers oleks maandunud algselt plaanitud kohta, oleks ta tõenäoliselt ellu jäänud.

Francis Gary Powers maeti Arlingtoni riiklikule kalmistule.