François L'Olonnais

Allikas: Vikipeedia
François l’Olonnais raamatus "De Americaensche Zee-Rovers" (A. O. Exquemelin, 1678)

François L'Olonnais (loe  [fʁɑ̃swa lolɔnɛ]) (1630–1668) oli Prantsusmaalt pärit piraat, kes tegutses 17. sajandil Kariibi merel.

François sündis Prantsusmaa läänekaldal. Tema sünninimi oli Jean-David Nau (loe [ʒɑ̃ david no]). Hiljem hakati teda kutsuma François L'Olonnais’ks, mis pandi tema sünnikoha järgi.

Noormehena müüdi François L’Olonnais ühele mehele, kes viis ta Kariibi mere piirkonda elama. Aastatel 1650–1660 oli ta teenija Martinique saarel. Alatest aastast 1660 hakkas ta tegelema piraatlusega. Tortuga kuberner andis tema käsutusse väikese laeva.

1663 sattus François' laev õnnetusse Yucatanis. Meeskond jäi õnnetuses ellu, aga läheduses asunud Hispaania sõdurid tapsid nad seejärel ära. François jäi ellu tänu oma kavalusele, ta peitis ennast surnud kaaslaste alla ja ootas kuni Hispaania sõdurid lahkusid ning põgenes siis saarelt koos mõnede orjadega, kelle ta oli vabastanud.

Ohust pääsemise järel kohtas François piraati nimega Michel de Bascoga, kellega nad kogusid 8 laeva ja 600 meest. Nendega vallutasid nad edukalt Maracaibo ja Gibraltari asulad Venezuela lahes.

Aastal 1667 François kavandas suurema röövi, kogudes kokku 700 piraati, kellega rüüstas Puerto Cabellos sadama ja ühe väiksema linna. Edasi oli neil plaan liikuda linna nimega San Pedro. Enne seda korraldasid aga Hispaania vägede varitsuse François' meestele. François kaotas palju piraate, ent võitis siiski lahingu. Pärimuse järgi võttis vihane François noa, lõikas ühel hispaanlasel südame välja ja sõi selle ära. Mõned hispaanlased jäid rünnaku järel ellu ning olid nõus juhatama François' meeskonna San Pedrosse, mis vallutati suurema vaevata.

Et vallutatud linnad olid vaesed ja kulda ei leitud, siis paljud piraadid lahkusid François' juurest. Viimaks pidi ta jätkama oma tegevust ühe laevaga. François teg'evus lõppes 1668. aastal – ta püüti Hondurases kannibalide poolt kinni ja söödi ära. [1] [2] [3]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Cartwright, Mark. "François L'Olonais". World History Encyclopedia (inglise). Vaadatud 10. jaanuaril 2023.
  2. "Francois L'Ollonais - Famous Pirate - The Way of the Pirates". www.thewayofthepirates.com. Vaadatud 10. jaanuaril 2023.
  3. Yost, Russell (31. mai 2017). "Francois l'Olonnias Facts and Piracy". The History Junkie (Ameerika inglise). Vaadatud 10. jaanuaril 2023.