Fröjeli kirik

Allikas: Vikipeedia
Fröjeli kiriku välisvaade
Ristimiskivi Fröjeli kirikus
Võidukaarerist ja barokne altarisein selle taga

Fröjeli kirik (rootsi keeles Fröjel kyrka) on keskaegne kirik Fröjelis Ojamaal. Arhitektuurilt on see romaanika-gootika üleminekustiilis ehitis. Interjööri kaunistavad 14. sajandi seinamaalingud. Fröjeli kirik kuulub Rootsi kiriku Visby piiskopkonnale.

Arhitektuur[muuda | muuda lähteteksti]

Fröjeli kirik võis olla ehitatud mitte ainult pühakojaks, vaid ka kindluskirikuks ja paopaigaks. Sellele viitab kiriku asukoht, mis asub kõrgemal kohal mere lähedal ja kiriku lähedal asuvad keskaegse kaitsetorni varemed[1]. Kirik on ehitatud kristluse-eelse kivilabürindi, võimaliku kunagise kultusekoha lähedusse.

Kirik on ehitatud lubjakivist. Hoone vanim osa on pikihoone, mis pärineb 12. sajandist. Torn paistab olevat löövist hilisem. Ruumikas ning löövist kõrgem kooriruum pärineb umbes 1300. aastast ja on juba gooti vormides, mitte romaanipärane nagu kiriku teised osad[2]. Võimalik, et ka kogu kirik plaaniti uuesti ehitada gooti stiilis, kuid valmis ainult kooriosa.

Interjöör[muuda | muuda lähteteksti]

Interjööris on arvukalt 14. sajandi alguse seinamaalinguid, mis kujutavad lohesid, hirvi, lõvisid ja greife. Ristimiskivi jalg on vanem ja selle autoriks peetakse Ojamaal töötanud meister Byzantiost; ristimiskivi fantaasiaolenditega kaunistatud kupa pärineb 14. sajandist.

Suur keskaegne triumfirist võidukaares on samuti 14. sajandist. Barokne altariretaabel ja nelja evangelisti kujudega kantsel on mõlemad loodud 17. sajandil[3].

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. "Fröjel kyrka. - guteinfo.com". Originaali arhiivikoopia seisuga 7. september 2021. Vaadatud 7. septembril 2021.
  2. "Fröjel kyrka. - guteinfo.com". Originaali arhiivikoopia seisuga 7. september 2021. Vaadatud 7. septembril 2021.
  3. Fröjel kyrka. - Svenska kyrkan

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]