Florence Fuller

Allikas: Vikipeedia
Florence Fuller
Florence Fuller (1897)
Sündinud 1867
Port Elizabeth, Kapimaa koloonia
Surnud 17. juuli 1946
Gladesville, Austraalia
Tuntud teoseid
  • "Inseparables" (1900)
  • "A Golden Hour" (1905)

Florence Ada Fuller (1867 Port Elizabeth17. juuli 1946 Gladesville, Uus-Lõuna-Wales) oli Lõuna-Aafrikas sündinud Austraalia kunstnik.

Fuller sündis Port Elizabethis toonases Briti Kapimaa koloonias. Tal on mitu venda ja õde, teiste seas Amy ja Christie, kellest said lauljad. Tema perekond kolis Melbourne'i, kui ta oli veel lapseeas. Melbourne'is õppis ta maalimist oma onu Robert Hawker Dowlingi ja kunstiõpetaja Jane Sutherlandi käe all. Ta õppis ka Victoria Rahvusgalerii kunstikoolis. 1880. aastate lõpus sai ta kutseliseks kunstnikuks.

1892. aastal lahkus ta Austraaliast ja suundus esmalt Lõuna-Aafrikasse, kus ta kohtus ja maalis Briti päritolu Lõuna-Aafrika ärimehe Cecil Rhodese jaoks. Pärast seda läks ta Euroopasse, kus ta järgneva kümnendi elas ja õppis. Aastatel 18951904 eksponeeriti tema töid kunstinäitusel Pariisi Salongis ja Londoni Kuninglikus Kunstiakadeemias.

1904. aastal naasis ta Austraaliasse ja asus elama Perthi. Ta sai Teosoofia Seltsi aktiivseks liikmeks ja maalis osad oma tuntumad tööd, sh "Golden Hour", mida on Austraalia Rahvusgalerii nimetanud "meistriteoseks".[1] 1908. aastal reisis ta palju ringi, elas mõnda aega Indias ja Inglismaal. Lõpuks kolis ta Sydneysse, kus õpetas Kaunite Tarbekunstide Koolis aktijoonistust. Kooli olid avanud Uus-Lõuna-Walesi naiskunstnike ühing. 1927. aastal paigutati ta Gladesville'i vaimuhaiglasse, kus ta 1946. aastal suri. Ta on maetud Rookwoodi kalmistule.

Fuller maalis peamiselt portreid ja maastike. 1914. aastal oli Fuller esindatud kolmes Austraalia ja ühes Lõuna-Aafrika galeriis, mis tegi temast sel ajal kunstigaleriides enim esindatud Austraalia naiskunstniku. Ta langes seejärel unustusse ja sageli jäeti ta välja ka Austraalia kunstnike teatmeteostest. Praegu on paljud tema maalid Austraalia kunstikogudes: Lõuna-Austraalia Kunstigaleriis, Lääne-Austraalia Kunstigaleriis, Austraalia Rahvusgaleriis, Victoria Rahvusgaleriis ja Austraalia Rahvuslikus Portreegaleriis.

"A Golden Hour" (1905), õlimaal

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Gray, Ann (2013). "Masterpieces for the nation 2013. Florence Fuller's A golden hour". Artonview (73): 28–29. Originaali arhiivikoopia seisuga 5. november 2013. Vaadatud 4. novembril 2013.

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]