Feloon

Allikas: Vikipeedia
Munkpreestrid kreekapärastes feloonides jõulujumalateenistuse eel Petlemmas
Slaavipärane kõrgendatud seljatagusega feloon. Sergei Prokudin-Gorski foto aastast 1911

Feloon (kreeka keeles φαιλόνιο phelōnio, kreeka sõnast φαίνω 'valgustama'; vene keeles фелонь) on preestri teenistusriietuse osa[1], käisteta pealisrüü. See on vabalt langev keebitaoline riietusese, mille seljal kujutatakse risti ja tähte[2].

Kreeka feloon on väikese ümmarguse peaauguga, ümberringi vabalt langev, eest ulatub umbes vööni. Slaavi feloon on suure peaauguga, selja tagant tugevdatud ja eest lühem kui kreeka feloon[3]. Läänekirikus kasutatav samalaadne riietusese on kaasula (casula).

Ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

Felooni eeskuju on kristluse-eelsel perioodil Rooma riigi idaosas kantud pealisrüü paenula[4]. See oli eelkõige tööinimeste ja sõdurite rõivas, mis andis kaitset külma, kuuma ning vihma eest. Pealisrüüd on nimetatud Pauluse teises kirjas Timoteosele 4:13 [5], kiriku pärimuse kohaselt on feloon liturgilise riietusena kasutusele võetud meenutamaks Kristust ja apostleid, kes kandsid samamoelisi riideid. Felooni on jumalateenistustel kasutatud juba 3. sajandil. Lõpliku tähenduse ja koha liturgiliste riiete seas omandas feloon 8. sajandil. Varane feloon oli pikem kui tänapäevane, Konstantinoopoli Hagia Sofia freskodel võib näha vaimulikke feloonides, mis ulatuvad peaaegu maani. Millalgi 12. sajandi paiku hakati tegema poolringikujulist väljalõiget felooni esikülge, et hõlbustada vaimuliku tegevust[6].

Sümboolika[muuda | muuda lähteteksti]

Värvide sümboolika on liturgilises riietuses küllalt varajane nähtus. Felooni tavaline värvus oli suurtel pühadel valge, paastuaegadel tumepunane või violetne. 11. sajandil hakati patriarhi valget felooni kaunistama mustade ristidega, mis tähendas sümboolselt tema karjaga (kogudusega) seotud murede hulka[2].

Feloon sümboliseerib ka rüüd, millesse sõjamehed riietasid Kristuse teda pilgates. Nii oleks preester liturgiat teenides otsekui end ristil ohvriks toonud Kristuse võrdkuju. Vaimulikult kannab feloon endas õiguse tähendust ja kujutab endast "õiguse sõjarüüd", millest kõneleb psalm "Sinu preestrid, oh Issand, ehtigu ennast õigusega, ja Su vagad hõisaku suure rõõmuga." (Psalm 132:9)[7].

Pildid[muuda | muuda lähteteksti]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. http://www.maria-magdaleena.net/wp-content/uploads/2011/03/kirikuhoone-ja-sumboolika.pdf
  2. 2,0 2,1 Metropoolia 34, 2007
  3. "Arhiivikoopia". Originaali arhiivikoopia seisuga 22. oktoober 2018. Vaadatud 22. oktoobril 2018.{{netiviide}}: CS1 hooldus: arhiivikoopia kasutusel pealkirjana (link)
  4. https://en.wiktionary.org/wiki/paenula
  5. https://newchristianbiblestudy.org/bible/compare/russian-synodal-1876/chinese-ncv-s/estonian/2-timothy/4/
  6. "ОДЕЯНИЯ ДУХОВЕНСТВА". Originaali arhiivikoopia seisuga 9. mai 2019. Vaadatud 22. oktoobril 2018.
  7. https://www.piibel.net/#q=Ps%20132

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]