Fall Out Boy

Allikas: Vikipeedia
(Ümber suunatud leheküljelt FOB)
Fall Out Boy
Bänd kontserti andmas, detsember 2006
Bänd kontserti andmas, detsember 2006
Tuntud kui FOB
Päritolu Chicago, Illinois, Ameerika Ühendriigid
Stiilid pop-punk, pop rock, emo, alternatiivrokk
Tegev 2001–...
Plaadifirma Decaydance,
Fueled by Ramen,
Island,
Uprising
Seotud esitajad Racetraitor
Arma Angelus
Gym Class Heroes
Timbaland
Panic! at the Disco
My Chemical Romance
Cobra Starship
Chainz
Veebileht www.falloutboyrock.com
Koosseis
Patrick Stump
Pete Wentz
Joe Trohman
Andy Hurley
Endised liikmed
T.J. "Raccine" Kunasch
Mike Pareskuwicz

Fall Out Boy (lühendatult FOB) on 2001. aastal kokku tulnud Ameerika rokkansambel Wilmette'ist (Chicago äärelinn) Illinoisi osariigis.

Bändi liikmed on Patrick Stump (laul, rütmikitarr ja peamine helilooja), Pete Wentz (basskitarr, taustalaul ja peamine sõnadekirjutaja), Joe Trohman (soolokitarr) ja Andy Hurley (trummid).

Bändi nime soovitas üks publikuliikmetest kontserdil. Nimi on ilmselt vihje Simpsonites oleva tegelase Radioactive Mani kaaslasele.

Fall Out Boy on võitnud oma esimese suure plaadifirma all välja antud albumi "From Under the Cork Tree" eest mitmeid auhindu. 2005. aastal ilmunud album saavutas kahekordse plaatinaplaadi staatuse pärast rohkem kui 2,5 miljoni albumi müümist juba ainuüksi Ameerika Ühendriikides. Albumi toetuseks oli Fall Out Boy peaesinejaks turneedel 2005. ja 2006. aastal, mängides USAs, Kanadas, Jaapanis ja Euroopas.

2001–2002. Algusaastad[muuda | muuda lähteteksti]

Fall Out Boy loodi 2001. aasta alguses pärast seda, kui head sõbrad Joe Trohman ja Pete Wentz kohtusid keskkooliõpilase Patrick Stumpiga. Stump sai peagi põhilauljaks, T.J. "Raccine" Kunasch kitarristiks ja Mike Pareskuwicz trummariks. 2002. aastal debüteeris bänd oma demoga, sellele järgnes 2002. aasta 28. mail Uprising Recordsi all välja antud split-EP, kus tehti koostööd bändiga Project Rocket. 2003. aastal andis ansambel samuti Uprising Recordsi all välja mini-LP "Fall Out Boy's Evening Out With Your Girlfriend".

Pärast minialbumi väljaandmist kujunes välja Fall Out Boy kultus ja trummar Andy Hurley, endine Racetraitori trummar, liitus bändiga peale kahe liikme lahkumist. Sel ajal mängisid nad mitmel kohalikul kontserdil The Knights of Columbus Hallis Arlington Heightsis Illinoisis. Seal filmiti ka nende esimene video "Dead on Arrival". Samal aastal pärast Fueled by Rameniga lepingu tegemist andsid nad 2003. aasta 6. mail välja esimese täispika albumi "Take This to Your Grave". Bänd sai ettemaksu Island Recordsilt, et salvestada korralik debüütplaat, aga ettemaks tuli ühes sanktsioonidega Fall Out Boy järgmisele albumile. Kui suurem rahastamine oli paigas, algas "Take This to Your Grave’i" lindistamine, mis toimus Butch Vigis ja mida omas Smart Studios ning mis asus Madison Wisconsinis. Produtsendiks oli Sean O’Keefe.

Singlitega nagu "Grand Theft Autumn/Where is Your Boy" ja "Saturday", mis said eetriaega ka FUSE’s ja mtvU-s ja raadioaega alternatiivsetes raadiojaamades üle kogu riigi, kogus bänd suure austajaskonna. Positiivse vastukajaga muusikafestivalil "South by Southwest" ja ulatusliku turneekavaga, jätkus Fall Out Boy kuulsuse kasvamine. Albumi müük läks hästi ja see saavutas peale nende järgmise albumi "From Under the Cork Tree" ilmumist kullastaatuse.

2003. aasta keskel võttis bändi oma tiiva alla Island Records, mis on osa superplaadifirmast Island Def Jam Music Group, ühes Def Jam Records'iga, peale seda, kui nad korjasid üles võimaluse oma järgmise albumi jaoks. Oma mainstream-debüüdi lindistamise ajal andsid nad läbi Fueled by Rameni 18. mail 2004 välja akustilise EP "My Heart Will Always Be The B-Side to My Tongue". See debüteeris edetabelis "Billboard Top 200" 153. kohal, mis oli nende esimene säärane sisenemine edetabelisse. Kaheplaadiline komplekt sisaldas DVD-d videote, akustiliste esinemiste ja fännifotogaleriiga.

2005–2006. Kommertsdebüüt[muuda | muuda lähteteksti]

2005. aasta 3. mail andis Fall Out Boy esimese suure plaadifirma alt välja albumi "From Under the Cork Tree", mis debüteeris edetabelis "Billboard 200" 9. kohal ja mida müüdi esimesel nädalal 68 000 eksemplari. Album saavutas topeltplaatinaalbumi staatuse ja seda on müüdud üle 2,5 miljoni albumi ainuüksi USAs. Aasta alguses oli bändi stabiilsus ohus, kui Wentz sai üledoosi rahustist Ativan läbikukkunud enesetapukatses. Lugu "7 Minutes in Heaven (Atavan Halen)" nende albumilt "From Under the Cork Tree" on kirjutatud Wentzi enesetapukatse põhjal.

Nende esiksingel "Sugar We're Goin' Down" jõudis haripunkti 8. kohal edetabelis "Billboard Hot 100", 6. kohal "Pop 100-s" ja 3. kohal "Modern Rocki" edetabelis. Video jõudis esikohale MTV saates "TRL", kus ta läks viimaks välja 26. augustil 2005. Video võitis samuti MTV2 auhinna 2005. aasta MTV Muusikaauhindade jagamisel, keerutades üles uue huvi ja tõusu plaadimüügis. Bänd kandideeris 2006. aasta Grammyde parima uue artisti kategoorias.

Teine singel plaadilt "Dance, Dance", sai nende teiseks edetabelite esikümne singliks, kui see tõusis 9. kohale "Hot 100-s". See jõudis samuti 6. kohale "Pop 100-s" ja sai bändi kõige kõrgemale tõusnud looks, kui ta tõusis 2. kohale "Modern Rocki" edetabelis. Laulu video esilinastus saates "TRL" 11. oktoobril 2005 ja jõudis peagi esikohale. Kolmas singel albumilt "A Little Less Sixteen Candles, a Little More "Touch Me"", oli võrreldes nende kahe eelmise singliga vähem populaarne, aga jõudis siiski 65. kohale "Hot 100-s" ja tõusis esikohale kaks korda "TRL-s", kukkudes edetabelist välja 2006. aasta 6. juunil.

Bänd oli peaesinejaks Nintendo Fusioni turneel 2005. aasta sügisel, liitudes The Starting Line'i, Motion City Soundtracki, Boys Night Outi ja Panic! At the Discoga 31-linnalisel turneel. Nende suurenenud edu tõttu olid nad ka peaesinejad Black Clouds and Underdogsi turneel. See oli pop-punk üritus, kus esinesid ka All-American Rejects, Hawthorne Heights, From First to Last. Pool turneed olid esinemas ka The Hush Sound ja October Fall. Nad esinesid 53 kontserdil USAs, Kanadas ja Suurbritannias.

2007. Õitsengu jätk[muuda | muuda lähteteksti]

2007. aasta veebruaris andis ansambel välja neljanda stuudioalbumi "Infinity on High". Seda saatis kohe hiiglaslik menu. Albumit osteti juba esimesel nädalal 260 000 eksemplari ja see jõudis edetabelis "Billboard 200" esikohale. Esiksingel "This Ain't A Scene, It's An Arms Race" tõusis esikohale "Pop 100" edetabelis ja teisele kohale edetabelis "Billboard Hot 100". Singli video debüteeris MTV-s teisipäeval, 19. detsembril 2006. Albumimüügi suurendamiseks esines bänd Honda Civicu turneel 2007. aasta suvel ja "Live Earthi" kontsertidel 7. juulil 2007.

"This Ain't A Scene, It's An Arms Race" jõudis 2. kohale UK singlite edetabelis 4. veebruaril 2007, tehes sellest seniajani nende kõige edukama loo Suurbritannias. Singel jõudis samuti USA "Hot 100" edetabelis 2. kohale ja "U.S. Pop 100" edetabelis esikohale. "The Carpal Tunnel of Love" (teine singel, mis albumilt välja anti) tõusis 81. kohale edetabelis "U.S. Hot 100" vaid läbi digitaalsete müükide. "Thnks Fr Th Mmrs" väljastati 2007. aasta 9. aprillil ning tõusis 12. kohale edetabelis "Billboard Hot 100" ja 12. kohale Suurbritannia singlite edetabelis.

Fall Out Boy oli 2007. aasta Honda Civicu turnee peaesineja, kaasas +44, The Academy Is…, Paul Wall ja Cobra Starship. Turnee pidi algsete plaanide põhjal algama 18. aprillil ja lõppema 11. juunil. Paraku lükati turnee isiklikel põhjustel edasi 11. maini, kus esimene kontsert mängiti Denveris Colorados. Turnee USA osa pidi planeeritult lõppema 2. juulil Anaheimis Californias, sealt plaaniti liikuda Suurbritanniasse ning sealt edasi Aafrikasse, et toetada pimedaid lapsi. Järgmine Fall Out Boy California turnee toimus sügisel ja tuuritati Gym Class Heroesiga.

Et näidata mitmekülgsust, on Fall Out Boy teinud koostööd räpparite Kanye Westi ja Timbalandiga ning tuuritanud koos Paul Walliga. West produtseeris ja on esindatud nende remiksil "This Ain't a Scene…". Nad töötasid samuti koos Timbalandiga tema uue albumi peal "Timbaland Presents Shock Value", kus mängisid ühes loos "One & Only", mille kirjutamisse andsid Stump ja Wentz oma panuse. Stump on veel esindatud kahel lool Gym Class Heroes’iga (mis on samuti lepingus Fueled by Rameniga), kaasaarvatud nende hittsinglil "Cupid’s Chokehold". Ta on samuti külalisvokalist Motion City Soundtracki singlil "Everything is Alright".

Bänd esines USA bändide seas "Live Earth" kontserdil 7. juulil 2007. Bänd on ajakava järgi pandud esinema üritusel, mis leiab aset New Jerseys Giants Stadiumil ühes AFI, Akoni, Alicia Keysi, Bon Jovi, Dave Matthews Bandi, Faith Hilli ja Tim McGrawi, John Mayeri, Kanye Westi, Kelly Clarksoni, KT Tunstalli, Ludacrisi, Melissa Etheridge'i, The Police'i, Rihanna, Roger Watersi, ja taas kokku tulnud Smashing Pumpkinsiga.

"Folie à Deux"[muuda | muuda lähteteksti]

18. augustil 2008 algas bändi kuuenda albumi reklaamimine. Kampaania algas, kui Decaydance Recordsi lehele häkkis organisatsioon Citizens For Our Betterment. Lehel olev link viis teisele lehele, mis oli Ameerika Ühendriikide lipuvärvides. Lehel olevad lingid ei viinud kuskile, vaja läks kindlat IP-aadressi. Järgmisel päeval oli Decaydance'i leht endine.

19. augustil nähti Ashlee Simpsonit kandmas Citizens For Our Bettermenti (CFOB) brošüüri. CFOB lehel ilmusid iga päev uued postitused, paljud neist viitasid 4. novembrile.

24. augustil viis üks link lehele, millel oli kirjas "FOB – The Return – November Four." Mõned arvasid, et see vihjab uue Fall Out Boy albumi ilmumisajale, mõned aga arvasid, et see on Wentzi viis panna inimesi presidenti valima.

Paljud Fueled by Rameni bändid postitasid MySpace'is teateid pealkirjaga "Welcome To The New Administration". Igas teates oli sõna "kümme". Viimaks, 25. augustil, suunas Citizens For Our Bettermenti leht ümber Fall Out Boy Friendsorenemies.com lehele. Lehelt oli võimalik ka saada laule Decaydance'i bändidelt ja laule Fall Out Boy uuelt albumilt Fueled by Rameniga "Folie à Deux".

Kuigi album pidi ilmuma 4. novembril, lükati ilmumise kuupäev 16. detsembrile.

Plaadilt oli võimalik kuulda lugusid "I Don't Care", "Headfirst Slide Into Cooperstown On a Bad Bet", "What a Catch, Donnie" ja "America's Suitehearts".

Uue albumi promomisega püstitasid Patrick Stump ja Pete Wentz Guinnessi rekordi. Nad andsid 24 tunni jooksul 72 raadiointervjuud, eelmiseks rekordiks oli 57-

"Save rock and roll"[muuda | muuda lähteteksti]

Paariaastase vahe järel said Stump ja Wentz lugude kirjutamiseks taas kokku aastal 2012.

"American beauty/American psycho"[muuda | muuda lähteteksti]

2. juunil 2014 avaldas Wentz, et tema ja Stump on kirjutanud uut muusikat. "Me kirjutame. Ma just kuulasin midagi, mida Stump on treileris kirjutanud. Nii et me kirjutame, albumi lõpetame Lõuna-Aafrikas septembris."

Muusikastiil[muuda | muuda lähteteksti]

Bändi peetakse laialdaselt alternatiivroki bändiks, kuid Fall Out Boy’d on tihti kirjeldatud kui poppi, punki ja emo. "Take This to Your Grave'i" ja "From Under the Cork Tree’d" on mõlemaid kirjeldatud kui pop-punki, mis on segatud kergete hardcore pungi saundide ja mõjudega ning nende plaat, "Infinity on High", esindab laia valikut erinevaid stiile ja instrumente. See sisaldab orkestrit ja koori ("Thnks fr th Mmrs", "You're Crashing, But You're No Wave") ning aeglast klaveriballaadi ("Golden"). Veel enam, keskne osa Fall Out Boy saundist on juurdunud laulusõnades, põhiliselt kirjutatud bassimehe Pete Wentzi poolt. Ta kasutab tihti irooniat koos muude kirjanduslike vahenditega, et teha personaalseid lugusid ja kogemusi detailsemaks.

Diskograafia[muuda | muuda lähteteksti]

Albumid[muuda | muuda lähteteksti]

Singlid[muuda | muuda lähteteksti]