Fátima neitsi Maarja

Allikas: Vikipeedia
Fátima neitsi Maarja pühakuju
Kolm karjalast, iIlmutuse tunnistajad: vasakult: Lúcia dos Santos, Francesco Marto ja Jacinta Marto.

Fátima neitsi Maarja oli neitsi Maarja ilmutus, mida nägid kolm last 16 korral Fátima külas Portugalis 1917. aastal.

Neitsi Maarja andis lastele ilmutuses teada maailma tulevast saatust puudutavad ennustused.

Vatikan on Fátima neitsi Maarja ilmumised ja ennustused ehtsateks tunnistanud. Roomakatoliku kirik tähistab Fatima neitsi Maarja püha 13. mail[1].

Paavsti teavitati Fátimas toimunud neitsi Maarja ilmumisest ja sellest, et neitsi Maarja oli muuhulgas soovinud pühitseda Venemaa Neitsi Maarja Puhtaimale Südamele.

1938. aastal esitas Portugali piiskop paavstile taas sellekohase palve.

Alles 1984. aastal otsustas paavst Johannes Paulus II viia läbi Venemaa pühitsemise Neitsi Maarja Puhtaimale Südamele – nii nagu neitsi Maarja oli ilmutuses ette näinud. Vatikan usub, et tänu sellele lagunes ka Nõukogude Liit.

Ilmutuse pani kirja Lúcia Santos 1941. aastal, teised lapsed – Lúcia sugulased Jacinta ja Francisco Marto – surid juba 1919. aastal pandeemilisse grippi. Kokku pani Lúcia kirja kolm ennustust. Viimase ennustuse palus ta avaldada 1960. aastal või siis, kui ta sureb. Ilmutused sisaldasid ennustust maailmasõdade kohta ja rõhutasid uskumise vajadust.[2]

Siiski viivitas Vatikan kolmanda ennustuse avaldamisega kuni 2000. aastani.[3] Paljud kahtlustavad, et Vatikan viivitas ennustuse avaldamisega selleks, et seda muuta.[viide?] Kahtlejad arvavad, et kolmas ennustus puudutas tegelikult puhkevat tuumasõda ja katoliku kirikut ennast.[viide?]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. "arhiivikoopia". Originaali arhiivikoopia seisuga 25. juuli 2019. Vaadatud 25. juuli 2019.{{cite web}}: CS1 hooldus: arhiivikoopia kasutusel pealkirjana (link)
  2. http://www.vatican.va/roman_curia/congregations/cfaith/documents/rc_con_cfaith_doc_20000626_message-fatima_en.html
  3. Kahtlane Fatima saladus.28. juuni 2000

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]