Eveko

Allikas: Vikipeedia
Eveko
Asukoht Otepää
Asutatud 1989
Liik segakoor
Liikmeid ~30
Dirigent Eve Eljand

Eveko Segakoor on Otepääl tegutsev segakoor.

Koori ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

Algus[muuda | muuda lähteteksti]

Eveko koor on asutatud 1989. aasta sügisel toonase Otepää keskkooli muusikaõpetaja Eve Eljandi eestvedamisel. Juba 1990. aasta üldlaulupeoks oli koor sedavõrd arenenud nii kvantiteedilt (ligi 30) kui kvaliteedilt, et võis osaleda üldlaulupeol Tallinnas. Sellele eelnesid 9 kuu jooksul kaks korda nädalas toimuvad kooriproovid, iseseisev töö laulude õppimisel, häälerühmade proovid ja vahel ka "luukambrid", kus nõudlikule dirigendile tuli ette laulda seniõpitut. Ka kõigil järgmistel üldlaulupidudel on koor osalenud.

Nimi[muuda | muuda lähteteksti]

Algusaastatel nimetasime end noortekooriks. Mõni aasta hiljem jõudsime arusaamisele, et kooril peab ikka pärisnimi ka olema. Ühel kooriüritusel korraldatud nimekonkursil tuli paljude ideede seast esile EVEKO, mis võiks lahtiseletatult kõlada kui EVE Koor.

Dirigendid[muuda | muuda lähteteksti]

Eve Eljand oli koori esimene dirigent, kes ladus vundamendi Eveko koorile. Eveko dirigendi rollis on olnud ka Mari Tooming, kellega eelkõige õppisime iseend ning muusikat kuulama ja kuulma. Oma vaikse ja hapra olekuga suutis ta kogu koori sundimatult enda taktikepi all kaunilt helisema panna. Koorijuhi teatepulga võttis üle toonane Otepää Muusikakooli direktor Pirika Sööt, kellega koostöö lõppes pärast Vänleki festivali Norras. Edasi tegutsesime meie endi seast sirgunud dirigendi Lembi Oja juhendamisel. Lisaks koorijuhtimisele tuli Lembi sulest nii mõnigi põnev kooriseade tuntud lauludest. Alates 2008. aasta sügisest jätkab Lembi pisipere kõrvalt abidirigendina ning uueks peadirigendiks kauplesime siitkandist pärit kuid üle Eesti tuntud koorijuhi Vilve Maide – temaga koostöö on andnud koorile värske hingamise. Vilve on väga suurt rõhku hakanud panema hääleseadele ning koori kui terviku heale kooskõlale. Kooriproovid on muutunud tänu Vilve pühendumisele ja uutele töömeetoditele kooriliikmete jaoks energilisteks ja uskumatult tulemuslikeks. Hea meel on tõdeda, et igalt dirigendilt oleme õppinud midagi head ja iga koorijuht on andnud oma panuse Eveko arengusse.

Majandamine[muuda | muuda lähteteksti]

Aegade algusest on koor üsna iseseisev olnud. Koori majanduslik tegevus on olnud võimalik tänu kooriliikmete liikmemaksudele ning omavalitsuse ja üksikute sponsorite toele. Aastate eest välisreisidel toimunud kontserdid on samuti koorikassat täitnud. Viimastel aastatel oleme ürituste läbiviimiseks saanud ka projektipõhist abi. Organisatoorse poole pealt toimisime 1990ndate keskpaigast seltsina. Mittetulundusühing Eveko Koor asutati sügisel 2006. Koori kõrgeimaks juhtorganiks on üldkoosolek, kuhu kuuluvad kõik lauljad ja dirigent. Muusikalise poole arengu eest kannab eelkõige hoolt dirigent koos abidirigendiga. Koori majandustegevuse ja organisatoorse poole eest seisab hea kolmeliikmeline juhatus, kuhu kuulub ka koorivanem.

Esinemispaigad[muuda | muuda lähteteksti]

Eesti piires on Eveko esinemispaikadeks läbi aastate olnud Otepää, Pühajärve, Sihva, Sangaste, Laatre, Lüllemäe, Valga, Tõrva, Kanepi, Rõngu, Urvaste, Pärnu, Viljandi, Põlva, Pikajärve, Räpina, Vastseliina, Võru-Kubija, Võnnu alevik, Türi, Tartu, Tallinn... Piiri taga oleme üles astunud Otepää sõpruspiirkondades Rootsis (Stockholm, Eckerö, Birka, Drottingholm, Eckebyhov,…) Norras (Sel), Soomes (Vihti), Saksamaal (Tarp, Flensburg ja Hamburg). Koorilauluga oleme üles astunud väga erinevates kohtades: kirikus, kõrtsis, kuuse all, koolimajas, kontserdisaalis, kaubamaja trepil, heinaküünis, laululaval, …

Konkursid[muuda | muuda lähteteksti]

  • 2011 – XVIII segakooride võistulaulmine Tuljak, 5. koht C-kategoorias.

Menüü[muuda | muuda lähteteksti]

Evekot võiks pidada muusikalises mõttes kõigesööjaks: repertuaaris on oma koha leidnud eesti koorimuusika klassika, rahvalaulude töötlused, parimad palad parimatelt autoritelt Eesti levimuusikas, katked suurvormidest, kiriklik muusika, kaunid jõululaulud ning sekka ilmalikke naljalugusid ja ka lihtsaid lastelaule, mis koori tarbeks huvitavasse vormi valatud. Meile pole võõrad ka teiste rahvaste laulud, pärinegu need siis suurest Venest või Lätist, Rootsist või Aafrikast, Saksamaa ja Soomeni välja.

Liikmesus[muuda | muuda lähteteksti]

Eveko on 2010. aastast Eesti Segakooride Liidu liige. Samuti oleme Laulu- ja Tantsupeo Protsessis osalevate kollektiivide ametlik liige. Oleme end sidunud ka võrukeelsete Uma Pido laulupidudega.

Eveko liikme staatus[muuda | muuda lähteteksti]

Kooriliikmed on võrdsed sõltumata oma laulu- või eluaastate pikkusest, lauluhääle või nooditundmise võimest, poliitilisest või majanduslikust positsioonist. Kõigil on õigus ja ka kohustus osaleda kõigis koori ettevõtmistes, valida ja olla valitud juhatusse, abistada koori ja selle liikmeid vastavalt oma oskustele ja võimetele.

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]