Euroopa Liidu energiamärgis

Allikas: Vikipeedia
Pesumasina energiamärgis (alates 2021. a märtsist)

Euroopa Liidu energiamärgis on Euroopa Liidu direktiivide alusel kindlaks määratud dokument, mis tõendab toodete ja ehitiste vastavust energiatõhususe miinimumnõuetele. Energiatõhusust hinnatakse energiaklassidega. Seadme energiatõhususe klassi määramisel võetakse arvesse selle aastast elektritarbimist (kWh/a) standardprogrammi järgi töötamise korral. Energiamärgise andmed esitatakse tootele vastaval etiketil.

Energiaklassid[muuda | muuda lähteteksti]

Energiatõhususe klasse tähistatakse tähtedega A kuni G (USA kooli hindesüsteemi eeskujul). Tõhusaimad (kõige väiksema energiatarbega) on A-klassi seadmed, kõige suurem on energiakulu G-klassi korral (ehitiste puhul lisaklass H). Peale energiakulu võidakse klassifitseerida ka muid kasutusomadusi. Kõigepealt kehtestati energiatõhususe klassid kõige rohkem energiat tarbivatele kodumasinatele, seejärel autodele ja ehitistele.

Seoses kodumasinate energiatõhususe paranemisega muutis Euroopa Parlament 2010. aastal nende seadmete energiaklasside tähistust, lisades tõhususe suunas klassid A+, A++ ja A+++ ning jättes ära klassid E, F ja G.

Alates 2021. aasta 1. märtsist kasutatakse energiamärgistel ainult klasse A kuni G, mitte A+++ kuni D, nagu varem tehti.[1] Seda uut klassifitseerimissüsteemi kasutatakse järgmiste tooterühmade puhul: külmikud, sügavkülmikud, kliimaseadmed, telerid, kuvarid, pesumasinad, nõudepesumasinad, tolmuimejad) ja mõnda muud liiki seadmetel.

Esialgu jääb tühjaks A-klass. See jäetakse tulevastele, veelgi energiatõhusamatele mudelitele. Praeguste tehnoloogiate järgi kõige energiatõhusamad tooted on edaspidi klassides B või isegi C. See tähendab näiteks, et külmikust, millel on praegu A +++ silt, võib saada C-kategooria, ehkki külmik on sama energiatõhus kui varem.[2]

Ehitiste energiaklassid[3] [4][muuda | muuda lähteteksti]

Ehitise energiamärgis tõendab projekteeritava või olemasoleva hoone või selle osa (nt korteri) vastavust energiatõhususe miinimumnõuetele. Energiaklass kajastab kütmisele või jahutamisele ning vee soojendamisele, õhuvahetusele ja valgustusele aastas kuluva energia hulka.[5] Energia piirmäärad energiaklassides määratakse sõltuvalt hoone liigist (väikeelamud, korterelamud, ühiskondlikud hooned jms).


Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]


Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Energiamärgis (Euroopa Liidu ametlik veebisait)
  2. Uued energiamärgistused alates 01.03.2021
  3. Nõuded energiamärgise andmisele ja energiamärgisele
  4. "Hoonete energiatõhusus". Originaali arhiivikoopia seisuga 11. jaanuar 2021. Vaadatud 5. aprillil 2021.
  5. Energiamärgis (TEA)