Esilaadur

Allikas: Vikipeedia
CAD model tracing of a tractor mounted loader mechanism
CAD model tracing of a skid loader mechanism

Esilaadur on ehituses, põllumajanduses ja muudes valdkondades kasutusel olev rasketehnika masin, mida kasutatakse materjalide nagu muld, kivid, liiv, ehitusjäägid jne teisaldamiseks või laadimiseks teist tüüpi masinatesse. Esilaadureid on mitmeid tüüpe, mida olenevalt konstruktsioonist ja rakendusest ka nimetatakse erinevalt.

Esilaadur on tavaliselt ratastel või harvem roomikutel sõitev masin, mille esiotsa on paigaldatud hüdrauliliselt liigutatav, kahe poomi külge kinnituv kallutatav kopp. Laadur võib olla eemaldatav või sõidukile püsivalt paigaldatud. Sageli saab koppa asendada muude seadmete või tööriistadega, näiteks kahvlite või hüdrauliliselt juhitava kopaga[1].

Esilaadureid kasutatakse peamiselt materjalide veoautodesse laadimiseks, torude paigaldamiseks ja kaevamiseks. Kaevamiseks ei ole esilaadur kõige tõhusam, sest konstruktsioonist tulenevalt ei ole võimalik esiratastest väga palju allapoole kaevata. Võrreldes buldooseriga, mis kasutab liikumiseks roomikuid, on ratastel sõitvad esilaadurid parema manööverdamisvõimega ja neid on võimalik kasutada ka asfaltteedel[1].

Peamised komponendid ja tööpõhimõte[muuda | muuda lähteteksti]

Esilaadur koosneb: 1-Lisaseadme silinder, 2-Vahetusraam/kinnitus, 3-Lisaseade (kopp), 4-Toejalad(esilaaduri masina küljest ära võtmiseks), 5-Ühendusraam, 6-Tõstesilindrid, 7-Hüdraulika voolikud, 8-Tõstekäpad/Tõstepoom[2]

Esilaaduri peamised komponendid on masina mootor (enamasti diiselmootor) ja hüdrokomponendid nagu hüdropump, mootorid, ventiilid, hüdrojagaja ja hüdrovoolikud.

Masina mootor käitab hüdraulikapumpa, mille tulemusel on võimalik liigutada eesmist lisaseadet jagaja ja silindrite abil (koppa, kahvleid, pühkimismasinat jne).

Jõuülekande komponendid on käigukast, teljed, rattad/roomikud, mootorid jne. Selle tulemusel saab masinat transportida ja esilaaduriga töötada.

[3]


Rataslaadur[muuda | muuda lähteteksti]

Hanomag rataslaadur

Rataslaadur on rasketehnika masin, mida võib leida ehitusprojektidel, ehitusplatsidel, põllumajanduses ja maastikukujundumistöödes. Rataslaadur kasutab kopa tõstmiseks ja langetamiseks kätt ning kopa avamiseks ja sulgemiseks vänta. Rataslaadur suudab tõsta peaaegu kõike, nagu näiteks prahti, kruusa, mulda, mustust, kaubaaluseid jne. Kuna rataslaadur kasutab rattaid, on tal parem liikuvus teedel ja ta ei kahjusta asfalti ega betooni. Lisade abil saab teda panna tõstma mistahes.

Pöördlaadur[muuda | muuda lähteteksti]

Pöördlaadur

Pöördlaadur on jäik laadimiskäpp, millel on õõtsuv poom. Poom võib pöörelda 180 kraadi või rohkem. Pöördlaadureid kasutab peamiselt raudteetööstus raudteede paigaldamiseks. Sarnaselt teistele laadimisseadmetele saab puuri külge kinnitada palju kinnitusi, näiteks magneteid, kahvleid, koppi jne. Väiksemaid pöördlaadureid kasutatakse põllumajanduses materjalide laadimiseks. Keerlev poom on kasulik olukordades, kus ruumi on vähe. Pöördlaadur on võimeline tõstma ja laskuma kõikidest külgedest.

Traktori esilaadur[muuda | muuda lähteteksti]

DK45 with and without a toothbar on the bucket
DK45 esilaadur ilma ja koos kaevehammastega

Esilaadurid on populaarsed 50–200 hobujõuliste traktorite seas. Traktori esilaadurid on välja töötatud paljude põllumajandustööde teostamiseks. Esilaaduri populaarsus põllumajanduses tuleneb seadme suhteliselt madalast hinnast ja mitmekülgsusest. Traktorite laaduritele on võimalik kinnitada mitmeid lisasid, näiteks hüdraulilisi haaratseid, piike (heinapallide käsitlemise lihtsustamiseks), kahvlit (kaubaaluste käitlemiseks) ja koppa (üldisemate põllumajandustööde teostamiseks).[4]

Väikelaadur[muuda | muuda lähteteksti]

Väikelaadurid on tavaliselt neljarattalised või roomiksõidukid, väikelaaduri esi- ja tagarattad on mõlemast küljest mehaaniliselt ühendatud, et need pöörleksid sama kiirusega. Väikelaaduri vasakpoolseid veorattaid saab juhtida parempoolsetest veoratastest sõltumatult. See saavutatakse kahe eraldiseisva ja sõltumatu käigukasti abil – üks vasakpoolsete ja teine ​​parempoolsete rataste jaoks. Väikelaadurite varasemates versioonides kasutati edasi- ja tagurpidi siduriajamit. Peaaegu kõik tänapäevased väikelaadurid, mis on projekteeritud ja ehitatud alates 1970. aastate keskpaigast, kasutavad kahte eraldi hüdrostaatilist käigukasti (üks vasakul ja teine ​​paremal poolel).

Roomiklaadur[muuda | muuda lähteteksti]

Roomiklaadur on insenerisõiduk, mis koosneb roomikkehast ja laadurist, ning on mõeldud materjali kaevamiseks ja laadimiseks. Roomiklaadurite ajalugu väljendub nende disaini kolmes arenguetapis. Iga etapiga muutus roomiklaadur kaevetööstuses elujõulisemaks ja mitmekülgsemaks tööriistaks. Roomiklaadur on võimeline teostama paljusid tööoperatsioone. Buldooser, ekskavaator või rataslaadur ületavad teatud tingimustel roomiklaaduri omadused, kuid roomiklaaduri võime täita peaaegu kõiki töökoha ülesandeid on põhjus, miks paljud ettevõtted seda kasutavad.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. 1,0 1,1 Singh, Kanwarjot (7. aprill 2008). "Front Loader – Construction Equipment". Civil Engineering Portal – Biggest Civil Engineering Information Sharing Website (inglise). Vaadatud 11. aprillil 2023.
  2. Hunt, Hendrik (2014). "Landini Turbolift esilaaduri tööseadiste mehhaniseeritud kiirühendus" (PDF). DSpace. Vaadatud 12.04.2023.
  3. Kraft, Karsten (01.11.2011). "Stoll "Operating Manual Frontloader FE EcoLine"" (PDF). Vaadatud 11.04.2023.
  4. "History – alo.se". web.archive.org. 24. juuni 2011. Originaali arhiivikoopia seisuga 24. juuni 2011. Vaadatud 12. aprillil 2023.