Õhtukinnas

Allikas: Vikipeedia

Õhtukindad on pikad kindad, mida naised kannavad piduliku rõivastuse, tavaliselt õhtukleidi või pulmakleidi aksessuaarina. Nende seas nimetatakse kõige pikemaid õhtukindaid "ooperikinnasteks". "Küünarnukini ulatuv või pikem" osa on võti; kindaid, mis katavad märkimisväärse osa küünarvarrest, kuni küünarnukini, võib õigusega nimetada "pikkadeks" või "õhtukinnasteks", kuid mitte kunagi "ooperikinnasteks". Sel juhul on terminil "ooper" ilmselt rohkem pistmist pikkuse kui juhusega, nagu on näha ka "ooperi pikkusega kindad" ja "ooperi pikkuse pärlid"[1][2].

Paljud lääneriikide pidulikud kleidid on saadud kristlikest rituaalsetest kostüümidest, eriti katoliku kirikus, mis on suurim kristlik konfessioon, kus rituaale rangelt distsiplineeritakse, ja see oli vajalik naha kokkupuute vähendamiseks. Vastuseks sellele suundumusele tuleb läänemaailmas lühikeste varrukatega või varrukateta kleite, nagu öine riietuskood, kanda ametlikel üritustel ja kõrgema klassi suhtlusringides pikkade kinnastega kuni küünarnukini. Seetõttu on sellel pidulikus ja ranges kohas piduliku kleidina tugev tähendus ning väidetavalt on see korraliku ja puhta daami kogenud kleit[3][4].

Naiste kindad pidulikuks ja poolametlikuks rõivastuseks on naistel kolmes pikkuses: randme-, küünarnuki- ja ooperikõverad (üle küünarnuki, ulatudes tavaliselt biitsepsini, kuid mõnikord ka kogu käe pikkuseni). Kõige üllamad ooperipikkused kindad on valmistatud valgest lapsenahast. Ooperi pikkusega kinnaste valmistamisel kasutatakse paljusid muid nahatüüpe, enamasti pehmeid lehmanahka; lakknahk ja seemisnahk on eriti populaarsed alternatiivina nahanahale ja on sageli taskukohasemad kui poissnahk. Satäänist ja venivast satäänist materjalid on ülipopulaarsed ning leidub ka sorteeritud sorte. Ebatavalisemate kindamaterjalide hulka kuuluvad lõhe, püütoni ja nõelast valmistatud nahad[5].

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. "Opera Gloves - All The Tropes". allthetropes.org. Vaadatud 18. oktoobril 2020.
  2. "Dresssing for the Opera". janeausten.co.uk. Vaadatud 17. juunil 2011.
  3. "Learn Wedding Etiquette". learnweddingetiquette.blogspot.com. 1. detsember 2013.
  4. "The Delicate Art of the Evening Glove". rearviewmirrorblog.com. 26. jaanuar 2016. Originaali arhiivikoopia seisuga 20. mai 2021. Vaadatud 5. juunil 2021.
  5. Snaije, Olivia (4. märts 2014). "Blood, sweat and silk on the long road to Paris Fashion Week". CNN. Vaadatud 9. augustil 2019.