Windsori dünastia

Allikas: Vikipeedia
Windsori dünastia embleem

Windsori dünastia on Suurbritannia ja Põhja-Iiri Ühendkuningriiki praegu valitsev dünastia. Dünastia vana haru on Wettini dünastia Saksi-Coburgi ja Gotha liin ning uuem haru on Oldenburgi dünastia Schleswig-Holstein-Sonderburg-Glücksburgi liin.

Victoria järglased[muuda | muuda lähteteksti]

Abielludes prints Albertiga, kes oli Saksi-Coburgi ja Gotha hertsogi Ernst I poeg, said Victoria järeltulijatest Saksi-Coburgi ja Gotha dünastia liikmed ning nad said perekonnanime Wettin. Victoria pojad Edward VII ja George V valitsesid selle nime all, kuid esimese maailmasõja ajal sundisid inimesed kuningapere saksa tiitlitest loobuma ja dünastia nime inglispärasemaks muutma. 17. juulil 1917 teatas George V, et kõik Victoria meesliinis järeltulijad hakkavad kandma Windsori nime, mis valiti nii Windsori lossi kui ka linna järgi.

Elizabeth II järglased[muuda | muuda lähteteksti]

1952. aasta aprillil andis Elizabeth II ametlikult teada, et nii tema ise kui ka kõik tema järeltulijad, kaasa arvatud need, kes abielluvad, hakkavad kandma Windsori nime. Traditsioonide järgi oleks Elizabeth II lapsed muidu hakanud kandma oma isa, Kreeka ja Taani printsi Philipi nime Oldenburg ning kuuluma Schleswig-Holstein-Sonderburg-Glücksburgi dünastiasse.

8. veebruaril 1960 kinnitas kuninganna akti, mille kohaselt teda ja ta järeltulijaid nimetatakse Windsoriteks ja et nende isiklik perekonnanimi on Mountbatten-Windsor. Mountbatten on prints Philipi emapoolse nime Battenberg inglispärane variant.

Kõik järgmised monarhid võivad dünastia nime muuta ning Charles III võib nimetada dünastia oma isa järgi Mountbatteniks.