Võõrsil löödud väravate reegel

Allikas: Vikipeedia

Võõrsil löödud väravate reegel on jalgpallimatši võitja otsustamise viis, kui meeskonnad mängivad kaks korda - kodus ja võõrsil. Reegli järgi loevad vastasmeeskonna staadionil löödud väravad topelt juhul, kui kahe mängu koondseis on viigiline [2]. See tähendab, et juhul kui meeskond A võidab kodumängu seisuga 1:0, kuid kaotab võõrsil mängu 2:1, siis koondseisult 2:2 edeneb meeskond A võõrsil löödud värava eelisega. Enamik juhtudel on see taolises olukorras peamine võitja selgitamise viis, olukorras kus ka võõrsil löödud väravatega ei ole võimalik meeskondasid eraldada, otsustatakse võitja penaltiseeriaga.

Kasutamine[muuda | muuda lähteteksti]

Võõrsil löödud väravate reegel toodi kasutusele, et vältida olukordasid kus meeskonnad peavad mängima ühe vastasseisu lahendamiseks kolm või enam mängu lühikese aja jooksul. Varem mängiti viigiseisu puhul üks lisamäng. Peamiselt kasutatakse seda reeglit väljalangemismängude otsustamisel, kus mängitakse edasipääseja selgitamiseks mõlema meeskonna koduväljakul üks mäng. Populaarsed sarjad Euroopas on UEFA Meistrite Liiga ja UEFA Euroopa Liiga. Samuti kasutatakse reeglit maailma- ja Euroopa meistrivõistluste väljalangemisfaasis.

Kriitika[muuda | muuda lähteteksti]

Võõrsil löödud väravate reegli kohta on öeldud, et see annab eelise esimesena võõrsil mängivale meeskonnale. Väidetavalt võtab see ära kodumeeskonna eelise mängida ründavamalt kartes, sisse lasta väärtuslikku võõrsil löödud väravat. Vastukaaluks on öeldud, et reegel annab kahemängulistele vastasseisudele juurde põnevust ja lisab juurde mängutempole. Samuti tekib küsimus, et juhul kui mäng läheb lisaajale, on võõrsil mängival meeskonnal 30 minutit rohkem, et reeglist kasu lõigata. Sellele on vastukaaluks öeldud, et kodumeeskonnal on oma fännide ees mängimise eelis.