Virtuaalbänd

Allikas: Vikipeedia

Virtuaalbänd ehk virtuaalansambel (inglise keeles 'virtual band') on muusikakollektiiv, mille liikmed pole lihast ja luust inimesed, vaid multimeedia vahenditega loodud tegelaskujud. Muusika, mida selline bänd "teeb", on sisse mänginud siiski päris muusikud, kuid muusikapalu eksponeeritakse ainult kujutluslike karakterite abiga, näiteks muusikavideotes, plaadiümbristel, muusikaajakirjades, intervjuudes ja ka kontsertidel.

Kujutluslik karakter võib olla nii arvutustehnika abil modelleeritud (nt JuJu Eyeballs) kui ka käsitsi joonistatud (nt ansamblite The Archies ja Gorillaz liikmed).

Esimeseks virtuaalbändiks peetakse USA kollektiivi Alvin and the Chipmunks, mille loomise eest sai Ross Bagdasarian 1959. aastal kolm Grammy auhinda.

Samas on pseudonüümid ja rollivahetused popmuusikas üldiseks tavaks ning on raske täielikult eristada virtuaalbändi ja tavalise bändi fantaasiaküllast eneseprojektsiooni. Näiteks David Bowiele tuntuse toonud album räägib kosmilisest staarist Ziggy Stardust (1972), kuid seal seisab oma loomingu kõrval siiski "päris" popiidol – virtuaalbändi puhul on aga päris autor esitusest kõrvaldatud.

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]