Vampiir

Allikas: Vikipeedia
 See artikkel on mütoloogilistest olenditest; suur-vampiiri (loomaliigi ja ühtlasi perekonna) kohta vaata artiklit Vampiir (loom); loomade alamsugukonna või sugukonna kohta vaata artiklit Vereimejalased; energiavampiiri kohta vaata artiklit Energiavampiir.

Aleksander Promet. "Vampiir", akvarellmaal 1922

Vampiir on müütiline või folkloorne olend, kes toitub inimeste või loomade verest.

Vampiiridel olevat palju üleloomulikke võimeid. Tuntumate uskumuste kohaselt suudavad nad joosta nii kiiresti et neid peaaegu ei nähtagi. Nad on inimestest palju tugevamad. Vampiirid suutvat ka inimest, kelle verd nad joonud on, vampiiriks muuta.

Vampiiride tapmiseks olevat mitmeid viise. Tuntumad neist on puuvaia löömine läbi vampiiri südame, tema jätmine päikese kätte, siseelundite eemaldamine ja vampiiri põletamine, tema keha tükkideks rebimine (seda suudab ainult teine vampiir) ja ärapõletamine.

Õigeusu uskumuste järgi ei lahku pärast surma hing kehast 40 päeva jooksul. Mõnel pool kaevati surnud sellepärast 3–7 päeva pärast üles ja kui surnukeha polnud hakanud kõdunema, löödi neile puuvai südamesse, et vältida inimese muutumist vampiiriks.

Kirjandus[muuda | muuda lähteteksti]