Utrechti toomkirik

Allikas: Vikipeedia
Esiplaanil torn, tagapool vaade kirikule ristlöövi poolt
Utrechti toomkiriku põhiplaan

Utrechti toomkirik (hollandi keeles Sint-Maartenskathedraal, Dom van Utrecht) oli 1580. aastani Utrechti piiskopkonna toomkirik.

Alates 1674. aastast, mil kiriku pikihoone tugeva tormi tõttu sisse varises, koosneb kirik vaid kooriruumist, põikhoonest ja tornist (Domtoren), mis 112 meetri kõrgusena on Madalmaade kõrgeim kirikutorn. Toomkiriku torn on üks Utrechti sümbolitest.[1]

Kiriku säilinud osa võlvlagi on 32 meetrit kõrge. Kirikupingid asetsevad üksteise suhtes risti, säilinud on hauamälestusmärke ja vitraažaknaid. Skulptuurid kirikus on lõhutud või peadeta – see on jäetud nõnda mälestusena 1566. aasta pildirüüstest, mil kalvinistid väljendasid sel viisil oma raevu katoliku kiriku pillava rikkuse suhtes.

Utrechti toomkiriku juures töötas 17. sajandil organistina ja kariljonimängijana pime kellamänguehitaja ja -häälestaja ning plokkflöödivirtuoos Jacob van Eyck.

Ajaloost[muuda | muuda lähteteksti]

Katedraali hakati ehitama 1254. aastal. Kirik on pühitsetud pühale Martinile. Hoone on ehitatud kivist ja tellistest Prantsusmaa gootika vormides. Ehitamine peatati mitmel korral raha puudumise tõttu[2].

Aastani 1580 oli katedraal katoliiklik, siis Hollandi reformeeritud kiriku pühakoda ja alates 2003. aastast kuulub Hollandi protestantlikule kirikule[3].

Pildid[muuda | muuda lähteteksti]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Building and Rebuilding the Utrecht Cathedral. – Spotlight Stories. Google Arts and Culture
  2. Building and Rebuilding the Utrecht Cathedral. – Spotlight Stories. Google Arts and Culture
  3. "Utrecht. St. Martin's Cathedral. – holland.com". Originaali arhiivikoopia seisuga 9. aprill 2021. Vaadatud 9. aprillil 2021.

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]