Top Gear

Allikas: Vikipeedia
Saatejuhid Richard Hammond, James May ja Jeremy Clarkson.

"Top Gear" on Emmy auhinnaga pärjatud BBC humoorikas telesaatesari mootorsõidukitest, peamiselt autodest. Saade põhineb aastatel 19772001 eetris olnud samanimelisel sarjal, mida jätkati pärast põhjalikke muudatusi aastal 2002.

Esimse hooaja saatejuhid olid Jeremy Clarkson, Richard Hammond ja Jason Dawe. Tegelikult pidanuks kolmas saatejuht olema James May, kuid ta ei uskunud, et uus saade võiks saavutada varasemaga võrreldava edu, ning otsustas saatega mitte liituda. Kui ta aga nägi esimese hooaja vaatajanumbreid, otsustas ta saatega ikkagi liituda. Algselt plaanis Clarkson saadet jätkata nelja saatejuhiga, kuid BBC kavatses toona Hammondi ja Dawe'i vallandada. Tänu aga produtsent Andy Wilmani sekkumisele jäi Hammond saatesse edasi, kuid Dawe vallandati ning May sai saatejuhiks. Pärast 22. hooaega Clarkson vallandati, ning Hammond ja May lahkusid. Clarksoni vahetas välja Chris Evans. Saate tegemisse on kaasatud salapärane võidusõitja The Stig, keda mängiv isik on tundmatu.

Saatel on umbes 350 miljonit vaatajat üle kogu maailma.[viide?]

Eestis on sarja näidatud TV3, Sony Turbo ja TV6.

Uued osad linastuvad Suurbritannia kanalil BBC Two. "Top Geari" näidatakse paljudes teisteski kanalites, sealhulgas välismaal. Saate populaarsus on viinud oma versiooni loomiseni Austraalias ("Top Gear Australia", lõpetatud), USA-s ("Top Gear"), Venemaal "Top Gear Russia" (lõpetatud), Koreas, Hiinas ja Prantsusmaal.

"Top Gear" on saanud nii kiitust kui ka kriitikat sisu ja saatejuhtide kommentaaride pärast. Keskkonnauuringute agentuur on süüdistanud BBC-d selle eest, et too on lubanud "Top Geari" võttegrupil keskkonda rikkuda.

Märtsis 2015 ründas Jeremy Clarkson füüsiliselt ühte Top Geari produtsenti, kui saatejuhtidele ei toodud sooja sööki. Pärast seda, 25. märtsil 2015, otsustas BBC tema lepingut mitte uuendada, kuigi Jeremy Clarksoni tööle ennistamise petitsioonile koguti üle miljoni allkirja. Ka 22. hooaja viimased kaks episoodi, kus Clarkson oli, jäävad eetrisse laskmata. Top Geari tulevik on hetkel ebakindel, aprillis 2015 teatasid Richard Hammond ja James May, et ilma Jeremy Clarksonita nemad ei jätka. Koos saatejuhtidega lahkus ka sarja endine produtsent Andy Wilman, ning nad neljakesi lõid uue tootmisfirma, W. Chump and Sons Ltd. Sügisel 2016 tuleb Amazon Videos eetrisse nende uus autosaade, "The Grand Tour".

Viimane ametlik osa jõudis eetrisse 8. märtsil 2015, 28. juunil 2015 lasti eetrisse viimase kahe osa materjal ühe 75-minutise saatena, kus saatejuhtideks olid Hammond ja May, ilma Clarksoni ja stuudiopublikuta.

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]