Toiterööbas

Allikas: Vikipeedia
Toiterööbas Bukaresti metroos

Toiterööbas (kontaktrelss, kolmas rööbas) on elektriliselt isoleeritud rööbas, mida kasutatakse metroo- ja elektrirongide toitmiseks. See kulgeb väikesel kõrgusel rööbastee kõrval või kahe rööpa vahel. Tavaliselt on toiterööbas kinnitatud isolaatorite abil liiprite külge. Maksimaalne kasutatav pinge on 1200 V (Hamburgi linnalähirongid), tavaliselt on see 600–750 V.

Toiterööbastel on mitmesuguseid puudusi:

  • ei ole võimalik kasutada kõrget pinget;
  • seetõttu on voolutugevus suur;
  • toiterööbas tuleb katkestada pöörmete ja ristumiste kohal;
  • suur elektrilöögi oht – tuleb vältida kõrvaliste isikute ja loomade ligipääsu raudteele.

Toiterööpa kontaktpind võib asuda peal, küljel ja all. Peal asuva kontaktpinnaga toiterööbas on kõige vanem ja lihtsam, kuid ühtlasi ka kõige ohtlikum juhusliku puudutamise seisukohast. Seda kasutatakse näiteks Inglismaa kaguosas, mõnedel Berliini metroo liinidel ja Püreneedes kitsarööpmelisel raudteel VillefrancheLa Tour de Carol. Mõnevõrra ohutum on all asuva kontaktpinnaga toiterööbas, mis on pealt kaetud isolatsioonimaterjalist kattega. Küljel asuva kontaktpinnaga toiterööpaid kasutatakse vähe, näiteks Hamburgi linnalähirongidel ja Berliini metroos vanematel sildadel, kus pole tavalise toiterööpa jaoks piisavalt ruumi.

Londoni metroos kasutatakse kaht toiterööbast, st mõlema pooluse jaoks. Sellega välditakse uitvoolude tekkimist. Uitvoolude tõttu ei kasutata toiterööbast välitingimustes põhjamaistes lumeoludes (Soomes ja Rootsis), kuigi kesk-euroopas kasutatakse seda ka välitingimustes nt. Berliini linnaraudteel.

Kuna toiterööpa katsumine on surmav, on sellest tulnud inglise keelde poliitiline metafoor third rail. See tähendab poliitiliselt väga vastuolulist teemat, mille puudutamine tähendaks sisuliselt "poliitilist enesetappu" - poliitik, kes julgeb seda tabuteemat puudutada, võib riskida valimiskaotusega.

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]