Thin Lizzy

Allikas: Vikipeedia
Thin Lizzy 1983. aastal

Thin Lizzy on iiri rokkansambel, mis tegutses 19691983 ja taas alates 1996. aastast. Ansambli juht, laulja ja peamine laulukirjutaja oli Phil Lynott (suri 1986).

Ansambli tuntumate lugude seas on "Whiskey in the Jar", "The Boys Are Back in Town", "Jailbreak" ja "Dancing In The Moonlight". Kuigi ansambli muusikat peetakse üldiselt hard rock'iks, on nende lugudes mõjutusi iiri rahvamuusikast, soulist, kantrist, psühhedeelsest rokist ja heavy metal'ist.

Ansambel asutati detsembris 1969 Dublinis, kui kitarrist Eric Bell ja klahvpillimängija Eric Wrixon kohtusid ansamblis Orphanage mänginud laulja-basskitarristi Phil Lynotti ja trummar Brian Downeyga. Ansambli kaks esimest albumit, 1971 ilmunud "Thin Lizzy" ja 1972. ilmunud "Shades of a Blue Orphanage" briti edetabelitesse ei jõudnud. 1972. aastal andis plaadifirma Decca ilma ansambli nõusolekuta singlina välja nende versiooni iiri ballaadist "Whiskey in the Jar", mis tõusis Iirimaa edetabeli tippu ja Suurbritannias 6. kohale. Singli edust hoolimata ei saavutanud ka kolmas stuudioalbum "Vagabonds of the Western World" oodatud müügiedu. Pärast Eric Belli lahkumist 1974. aastal liitus ansambliga mõneks kuuks Gary Moore, kes mängis ansamblis kitarri ka 1978–1979.

Thin Lizzy võttis esimesena kasutusele kaks soolokitarristi, mida hiljem jäljendasid paljud rokkansmablid, näiteks Judas Priest, Iron Maiden ja Metallica.

Praegune koosseis[muuda | muuda lähteteksti]

Endised liikmed[muuda | muuda lähteteksti]

Stuudioalbumid[muuda | muuda lähteteksti]

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]