Talum

Allikas: Vikipeedia
1. Kaar 2. Talum 3. Piilar
Portaali talum, kujundatud profileeritud simsina

Talum ehk impost (ladina keelest impostus 'asetatud') on sageli dekoratiivselt kujundatud horisontaalne plaat, mis sarnaselt kapiteeliga kannab kaare, seina või võlvi koormuse üle püsttoele (piilarile, liseenile vm).

Talum kujunes välja hilisantiigi ja bütsantsi arhitektuuris (bütsantsi kapiteel esineb enamikul juhtudel koos trapetsjate külgedega talumiga). Tavaline ehitusdetail ka romaani ja gooti arhitektuuris.

Renessanss- ja barokkarhitektuuris, mis pöördub tagasi antiiksete orderite juurde, talumit kapiteelil ei kasutata, kuid talumivööna võib see esineda portaalidel.

Pildid[muuda | muuda lähteteksti]

Talum Prantsusmaa gooti arhitektuuris[muuda | muuda lähteteksti]

Esimene (joonis 1) kujutatud talumitest on kaunistatud ainult lihtsa geomeetrilise ornamendiga, mis oli 12. sajandil Île-de-France'is, Normandias, Champagne'is ja Burgundias tavaliselt kasutusel. Järgmine, profileeritud talum (joonis 2) on benediktlaste abtkonna koorilt Vézelays. Joonisel 3 on kujutatud ümar talum, mis paistab Pariisi Notre-Dame'i katedraali külgkabeli akendest. 13. sajandi lõpus selle elemendi kasutamisest peaaegu loobuti. 14. sajandil talumi profiil vähenes ja kitsenes, ning 15. sajandil redutseerus see hoopis lihtsaks ümarvöödiks (joonis 4).

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]

Talum teatmeteoses "Dictionnaire raisonné de l’architecture française du XIe au XVIe siècle" (prantsuse keeles, illustratsioonid)