Taani kuninglik perekond

Allikas: Vikipeedia
Taani kuninglik perekond 2010. aastal
Taani kuningas Frederik X

Taani kuninglikku perekonda kuulub Taani monarh ja tema pereliikmed. Kõik Taani kuningliku perekonna liikmed omavad tiitlit Taani prints või Taani printsess. Kuningat nimetatakse Tema Majesteet, tema lapsi Tema Kuninglik Kõrgus ja teisi perekonna liikmeid Tema Kõrgus. Nad kuuluvad Schleswig-Holstein-Sonderburg-Glücksburgi dünastiasse, kust pärineb ka praegune Norra kuninglik perekond.

Kuningliku perekonna liikmed[muuda | muuda lähteteksti]

Laiendatud kuningliku perekonna liikmed[muuda | muuda lähteteksti]

Laiendatud kuninglikku perekonda kuuluvad pereliikmed, kes ei oma kuninglikku tiitlit, kuid on endise kuninganna Margrethe II-ga lähedalt suguluses: printsess Benedikte abikaasa, nende lapsed ja laste abikaasad. Kuna printsess Benedikte on abielus Sayn-Wittgenstein-Berleburgi printsiga, kannavad ta lapsed tiitlit Sayn-Wittgenstein-Berleburgi prints või printsess. Samuti kuuluvad perekonda printsess Benedikte lapselapsed.

Kreeka kuninglik perekond, Hispaania kuninganna Sofía ja Suurbritannia prints Philip[muuda | muuda lähteteksti]

Kreeka kuningapere liikmed kannavad lisaks tiitlit Taani prints või printsess, kuna Kreeka kuningas George I sündis Taani printsina. Siia kuulub Kreeka kuningapaar Konstantínos II ja Anne-Marie, kes on kuningapaar ainult nime poolest, ning nende lapsed ja lapselapsed.

Lisaks võib pereliikmeteks lugeda ka Hispaania kuningannat Sofíat ja Suurbritannia printsi Philipit, kes sündisid vastavalt tiitlitega Kreeka ja Taani printsess ning prints.

Norra kuninglik perekond[muuda | muuda lähteteksti]

Norra kuningapere liikmed on Taani kuningaperega suguluses Haakon VII kaudu, kes sündis Taani printsina.

Rosenborgi krahvid ja krahvinnad[muuda | muuda lähteteksti]

Rosenborgi krahvide ja krahvinnade hulka kuuluvad endised Taani printsid (Margrethe II nõod), kes abiellusid loata ja kaotasid seega oma kuningliku tiitli.

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]