Sügis (film)

Allikas: Vikipeedia
"Sügis"
Žanr draama
komöödia
Režissöör Arvo Kruusement
Stsenarist Mats Traat
Operaator Valeri Blinov
Helilooja Veljo Tormis
Peaosades Margus Lepa
Liina Tennosaar
Anne Reemann
Kaljo Kiisk
Produtsent Maret Hirtentreu
Filmistuudio Tallinnfilm
Aasta 1990
Kestus 85 minutit
Riik Nõukogude Liit (Eesti)
Keel eesti
IMDb profiil

"Sügis" on 1990. aastal valminud Tallinnfilmi film, mille stsenaarium põhineb Oskar Lutsu romaanil "Sügis" ja jutustusel "Argipäev".

Süžee[muuda | muuda lähteteksti]

"Sügise" süžee ja sündmuste omavahelised seosed erinevad küllalt oluliselt sellest, mida Oskar Luts on kirjeldanud "Argipäeva" ja "Sügise" raamatuveergudel. Filmistsenaariumis on märkimisväärselt suurel hulgal ka sellist, mida algainestikus raamatuveergudel ei leidu.

Linateose tegevus hakkab hargnema 1920. aastate algul, mil iseseisev Eesti Vabariik teeb oma esimesi samme. Filmis kajastuvad olulised tolle perioodi ajaloosündmused nagu maareform ja vabadussõjas osalenutele kruntide jagamine, isamaalised kõned, seltside tegevus ja väljanäitused.

Filmi peategelane on Paunvere rätsepmeister Jorh Adniel Kiir. Paunveresse saabuvad kaks noort õmblejannat, Juuli ja Maali. Algul suhtub Kiir neisse kui konkurentidesse, siis aga seab nendega sisse sõbralikud suhted. Kiir abiellub vaatamata oma ema vastuseisule Juuliga, kuid ta ei ole ükskõikne ka Maali suhtes, kellele ta eostab kaksikud.

Filmis jälgitakse ka Kiire püüdlusi oma talu saamiseks. Ehkki asunikutalu ei ole kohalik vallavõim nõus Kiirele kui rätsepale eraldama, ostab ta laenuraha abil enesele talu, mille õnnistavad filmi lõpuosas sisse endised Paunvere koolikaaslased. Episoodilisemalt kujutatakse filmis Joosep Tootsi, Raja Teele ja teiste paunverelaste käekäiku. Endised koolivennad Toots ja Tõnisson on üle valla lugupeetud taluperemehed, kes on koos Kiirega võidelnud vabadussõjas. Kellamees Lible on endiselt Ülesoo talus abiks nagu "Suves".

Osatäitjad[muuda | muuda lähteteksti]

Võttepaigad[muuda | muuda lähteteksti]

Filmivõtteid tehti järgnevates Eestimaa paikades:[1]

Esilinastus[muuda | muuda lähteteksti]

Filmi esilinastus oli 22. veebruaril 1991 Tallinnas.

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]