Sitar

Allikas: Vikipeedia
Sitarimängija

Sitar ( /ˈsɪtɑr/ or /sɪˈtɑr/; hindi सितार, gujarati સિતાર, bengali সেতার, urdu ستار, pärsia سی‌تار ; Hindustani hääldus: [ˈsɪ.t̪aːr]) on keeltega näppepill, mida kasutatakse hindustani klassikalises muusikas, kus see on levinud juba keskajast saadik.

Pilli iseloomulik kõla tuleneb selle erilistest keeltest, pikast kaelast ja kõrvitsakujulisest kõlakambrist. Sitarit mängitakse kõikjal India poolsaarel, eriti Indias, Pakistanis ja Bangladeshis.

Ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

Oma raamatus "Bharatiya Sangeet Vadya" on Dr. Lalmani Misra kirjeldanud sitari arengut läbi selliste keelpillide nagu Tritantri veena ja nibaddh ning anibaddh tampurade. Mogulite valitsusajal mängiti õukonnas pärsia lautot ning on võimalik, et sitari kui iseseisva pilli areng, sai alguse sealt. Esimesed säilinud pillid pärinevad impeeriumi languse aegadest.

Läänemaailmas sai sitar tuntuks tänu muusik Pandit Ravi Shankarile, kelle looming on hästi tuntud nii Euroopas kui ka Ameerikas. 1950-ndate lõpul ja 1960-ndate algul kasutas ansambel The Kinks oma singlil "See My Friends" sitarit. Ka The Beatles kasutas sitarit lugudes "Norwegian Wood (This Bird Has Flown)" ja "Within You Without You". Ansambli liige George Harrison õppis meistrite Shankari ja Shambhu Dasi juhendamisel seda pilli mängima. The Rolling Stones kasutas sitarit laulus "Paint It, Black".

Tänapäeval on maailma tuntuim sitarimängija Ustad Shujaat Khan, legendaarse sitarimängija Ustad Vilayat Khani poeg.