Schaumburgi krahvkond

Allikas: Vikipeedia

Grafschaft Schaumburg
Schaumburgi krahvkond


1110–1640
Schaumburgi vapp
Schaumburgi krahvkond 1560. aasta paiku
Valitsusvorm vürstkond
Osa Saksa-Rooma riigi vasall
Pealinn Rinteln
Riigikeeled alamsaksa keel, põhjamurre

Schaumburgi krahvkond (saksa: Grafschaft Schaumburg), u. 1485. aastani tuntud kui Schauenburg, oli Saksa-Rooma riigi osariik, mis paiknes tänapäeva Alam-Saksi liidumaal. Selle territoorium oli enam-vähem kokkulangev tänapäeva Landkreis Schaumburgiga.

Ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

Schaumburgi loss, foto aastast 2009.

Schaumburg lähtus keskaegsest krahvkonnast, mis asutati 12. sajand alguses. Nime sai Schaumburgi lossi järgi Rintelni lähedal Weseri ääres, kus omanikud hakkasid end Schauenburgi isandateks (aastast 1295 krahvideks) kutsuma. Adolf I oli arvatavasti esimene Schauenburgi isand aastal 1106.

Schaumburgi krahvide iidne nõgeselehe vapp

Aastal 1110 nimetas Saksi hertsog Lothar Schauenburgi isanda Adolf I haldama läänidena Holsteini ja Stormarni, sealhulgas Hamburgi. Järgnevalt olid Schaumburgi dünastiast ka Holsteini ja selle jaotuste Holstein-Itzehoe, Holstein-Kieli, Holstein-Pinnebergi (aastani 1640), Holstein-Plöni, Holstein-Segebergi ja Holstein-Rendsburgi (aastani 1460) krahvid ning viimase kaudu aeg-ajalt ka Schleswigi hertsogid.

Krahv Adolf IV oli tegus valitseja ning asutas Stadthageni ja Rintelni linnad.

Aastast 1500 kuulus Schaumburgi krahvkond Saksa-Rooma riigi Alam-Reini-Vestfaali ringkonda.

Schaumburgi krahvkonna ajalooline kaart aastast 1789 – näha nii Schaumburg-Lippe kui ka Hesseni osad.

Pärast lastetu krahvi Otto V surma aastal 1640 suri Schaumburgi dünastia välja. Holstein-Pinnebergi krahvkond ühendati Holsteini hertsogkonnaga. Schaumburgi krahvkonna pärusvaldus jaotati Schaumburgi pärijate vahel kolme ossa, üks liidendati Braunschweig-Lüneburgi hertsogkonnna Lüneburgi vürstkonnaga, suurimast osast sai Schaumburg-Lippe krahvkond ja idaterritoorium jätkas nime all Schaumburgi krahvkond (Grafschaft Schaumburg hessischen Anteils), mida valitses personaaluniooni kaudu Hessen-Kassel. Kõik kolm on nüüd Alam-Saksi liidumaa osad.

Kui aastal 1977 moodustati keset Alam-Saksimaad Schaumburgi kreis (Landkreis Schaumburg), valis see kasutamiseks iidsetest Schaumbergi krahvide vappidest tuletatud vapi.

Landkreis Schaumburgi vapp.

Schauenburgi krahvid[muuda | muuda lähteteksti]

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]