Sardiinia kuningriik

Allikas: Vikipeedia
 See artikkel käsitleb kogu Sardiinia kuningriigi ajalugu. Savoia dünastia kuningriigi (1720–1861) kohta vaata Piemonte-Sardiinia. Varasema kuningriigi kohta vaata Sardiinia ja Korsika kuningriik.

Regnu Sardu (srd)
Regno di Sardegna (it)
Regn 'd Sardëgna (pms)
Sardiinia kuningriik


1297–1861
Lipp
Vapp
Sardiinia kuningriik aastal 1815: mandril Piemonte, Savoia, Nizza ja Genova ning Sardiinia saarel
Valitsusvorm monarhia
Pealinn Cagliari, Torino
Religioon ristiusk (katoliiklus)
Rahvaarv 4 650 368 (1859)
Riigikeeled itaalia keel
Peamised keeled sardi keel, prantsuse keel, piemonte keel, oksitaani keel

Sardiinia kuningriik koosnes Sardiinia saarest, esmalt Aragoni krooni ja seejärel Hispaania impeeriumi osana (1297–1720), ning lõpuks Savoia dünastia komposiitriigi osana (1720–1861). Selle pealinn oli algselt Cagliari saare lõunaosas ja hiljem Torino mandril. Kuningriigi moodustas aastal 1297 paavst Bonifatius VIII kirikuriigi valdustest Korsika ja Sardiinia saartel ja kinkis selle, kui Püha Tooli lääni, Jaime II de Aragónile. Alles aastal 1324 käivitas Jaime sõjalise operatsiooni oma kuningriigi kontrollimiseks, ja alles aastal 1410 lõppes viimaks vastupanu. Aastal 1416 nimetati esimene arvukatest asekuningatest ja aastal 1420 osteti viimane konkurent saarele välja.

Aastast 1516 oli Aragoni ja sealt kaudu ka Sardiinia kroon personaalunioonis Kastiilia kuningriigiga ja moodustas seega osa palju suuremast Hispaania impeeriumist. Sel ajal muutus hispaania keel ametlikuks keeleks. Aastal 1713 pärast Hispaania pärilussõda loovutati Sardiinia kuningriik Utrechti rahuga Habsburgidele, mis oli korralik tasu Hispaania valdustest ilmajäämise eest. Sama rahulepinguga sai Savoia hertsog Vittorio Amedeo II Sitsiilia kuningriigi, mis andis talle ihatud kuningatiitli. 1720. aastaks oli jõudude tasakaal jälle nihkunud ja Savoia dünastiat sunniti Sitsiiliat Habsburgide Sardiinia vastu vahetama (Haagi rahu). Tol ajal tähendas Sardiinia kuningriik Savoia dünastia riiki aastast 1720 või 1723 alates (tuntud ka kui Piemonte-Sardiinia), pärast Sardiinia krooni Haagi rahuga kuningas Vittorio Amedeo II määramist.

Pärast 1720. aastat muutus kuningriik komposiitriigiks ning sisaldas Sardiinia kõrval Savoia hertsogkonda, Piemontet, Nice'i, Aosta hertsogkonda, Monferrato hertsogkonda, Vercellit ja Astit, Saluzzo marki ja osa Milano hertsogkonnast; Liguuria vabariik, sealhulgas Genova, liideti Viini kongressi otsusel aastal 1815. Ametlikult oli riigi nimeks Sardiinia kuningriik; Savoia dünastia säilitas riikliku nõude Küprose ja Jeruusalemma troonidele, kuigi mõlemad olid juba pikalt Osmanite riigi võimu all (tiitel oli vaid formaalne). Aastal 1860 loovutati Nice ja Savoia Prantsusmaale prantslaste nõusoleku ja abi eest Itaalia ühinemisel. Aastal 1861 sai Sardiinia kuningriigist uue Itaalia kuningriigi asutajariik, annekteerides kõik teised Itaalia riigid. Seega jätkas kuningriik tegeliku Itaalia riigi juriidilist järjepidavust, millele ta kandis üle kõik oma institutsioonid esmalt Itaalia kuningriigile ja seejärel Itaalia vabariigile.

Hispaania võim (1297–1720)[muuda | muuda lähteteksti]

Aragoni kroon (1297–1479)[muuda | muuda lähteteksti]

 Pikemalt artiklis Aragoni kroon

Aastal 1297 astus paavst Bonifatius VIII Anjou dünastia ja Barcelona dünastia vahele sõjas nimega Sitsiilia Vesper, rajades paberil Regnum Sardiniae et Corsicae, mis oleks olnud kirikuriigi lään (saarel olid siiski veel kohalikud riiklikud moodustised). Siis pakkus paavst oma äsjaleiutatud lääni Aragoni Jaime II-le, lubades talle paavsti toetust, kui tal peaks tekkima soov vallutada Sitsiilia asemel Pisa Sardiinia. Aastal 1323 moodustas Jaime II liidu Ugone II-ga ja pärast sõjaretke, mis kestis umbes aasta, okupeeris Pisa valdused Cagliari ja Gallura koos Sassariga, nõudes ala kui Sardiinia ja Korsika kuningriiki.

Aragon 15. sajandil

Aastal 1347 sõdis Aragon Genovaga (kes omas suurt Logudoro piirkonda). Siis, alates aastast 1353, sõdis ta Arborea liidri Mariano IV-ga Cappai de Bas perekonnast, kuid ei suutnud alistada viimast giudicatot (Sardiinia põlisrahvaste kuningriigid) aastani 1409, kui Sardiinia lootused aragonlaste saarelt väljaajamiseks kustutas raske kaotus Sanluri lahingus. Aastal 1420 pärast Giudicato di Arborea hääbumist lõpetati Aragoni Sardiinia-vallutus ja kuninglik territoorium kattis esmakordselt pärast peaaegu sajandipikkust sõda terve saare. Sardiinia ja Korsika kuningriik säilitas oma eraldi iseloomu Aragoni krooni osana ja seda ei liidetud niisama Aragoni kuningriigiga. Võitluste ajal Arboreaga andis Pedro IV kuningriigile autonoomse seadusandliku võimu, mis oli üks Euroopa kõige levinumaid õigustraditsioone. Kuningriiki valitses kuninga nimel asekuningas. Kui aastal 1409 võitis Sitsiilia kuningas ja Aragoni pärija Martino Noorem viimast Sardiinia giudicatot, kuid suri siis Cagliaris pärijateta malaariasse, läks Sardiinia Aragoni krooni osana ühendatud Hispaaniale. Korsika, mida kunagi ei vallutatud, jäeti ametlikust tiitlist välja.

Põliselanike sõltumatuse kaotus, kindel Aragoni (hiljem Hispaania) võim koos viljatu feodalismi kasutuselevõtuga, samuti Ameerika avastamine, tekitasid Sardiinia kuningriigi peatumatu languse. Lühike taasärkamise periood tekkis kohaliku aadliku, Oristano markii Leonardo de Alagoni võimu all, kes suutis võita asekuninga armeed 1470. aastatel, kuid purustati hiljem Macomeri lahingus (1478), mis lõpetas edasise lootuse saare sõltumatusele.

Hispaania impeerium (1479–1700)[muuda | muuda lähteteksti]

 Pikemalt artiklis Hispaania koloniaalimpeerium

Lakkamatud rünnakud Põhja-Aafrika piraatide poolt ja mitmed katkupuhangud (1582, 1652 ja 1655) halvendasid olukorda saarel katoliiklike monarhide valitsemise alguses.

Sardiinia kahe võimu vahel (1700–1720)[muuda | muuda lähteteksti]

 Pikemalt artiklis Sardiinia kuningriik (1700–1720)
Sardiinia kuningriigi kaart

Hispaania domineerimine Sardiinias lõppes 18. sajandi alguses Hispaania pärilussõja tulemusel. Utrechti rahuga aastal 1713 Hispaania Euroopa-valdused jagati: Savoia sai Sitsiilia ja osa Milano hertsogkonnast, samas Karl VI (Saksa-Rooma keiser ja Austria ertshertsog) sai Hispaania Madalmaad, Napoli kuningriigi, Sardiinia ja suurema osa Milano hertsogkonnast.

Nelikliidu sõja tulemusel oli Savoia hertsog ja Piemonte valitseja Vittorio Amedeo II nõus andma Sitsiilia Austria Habsburgidele ning saama vastutasuks Sardiinia. Vahetus jõustus ametlikult Haagi rahuga 17. veebruaril 1720. Kuna Sardiinia kuningriik eksisteeris alates 14. sajandist, võimaldas vahetus Vittorio Amedeol säilitada kuningatiitel hoolimata Sitsiilia kaotusest. Vittorio Amedeo oli alguses vahetuse vastu ja jätkas aastani 1723 enda Sitsiilia kuningaks, mitte Sardiinia kuningaks, nimetamist.

Emanuele Filiberto, Savoia hertsog (1553–1580), hüüdnimega Raudpea

Savoia dünastia võim (1720–1861)[muuda | muuda lähteteksti]

Piemonte varasem ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

 Pikemalt artiklis Savoia hertsogkond

Piemontet asustasid ajaloolise aja algul keldi-liguuri hõimud nagu tauriinid ja salassid. Hiljem alistusid nad roomlastele (u 220 eKr), kes asutasid seal mitu kolooniat, sealhulgas Augusta Taurinorum (Torino) ja Eporedia (Ivrea). Pärast Lääne-Rooma riigi langust tungisid piirkonda korduvalt burgundid, goodid (5. sajandil), bütsantslased, langobardid (6. sajandil), frangid (773). 9.–10. sajandil oli veel sissetunge madjarite ja saratseenide poolt. Sel ajal jaotati Piemonte, Itaalia kuningriigi osana Saksa-Rooma riigi koosseisus, mitmeks margiks ja krahvkonnaks.

Aastal 1046 lisas Othon I Piemonte oma peavaldusele Savoiale, mille pealinn oli Chambérys (praegu Prantsusmaal). Muud alad jäid sõltumatuks, nagu võimsad linnad Asti ja Alessandria ning margid Saluzzo ja Monferrato. Savoia krahvkond ülendati aastal 1416 hertsogkonnaks ja hertsog Emanuele Filiberto viis residentsi aastal 1563 Torinosse.

Kuningas Carlo Alberto

Napoleoni sõjad ja Viini kongress[muuda | muuda lähteteksti]

Aastal 1792 ühines Piemonte-Sardiinia Esimese koalitsiooniga Prantsuse vabariigi vastu, kuid löödi aastal 1796 Napoleoni poolt ja sunniti sõlmima ebasoodne Pariisi rahu (1796), mis andis Prantsuse armeele vaba läbipääsu läbi Piemonte. 6. detsembril 1798 okupeeris Joubert Torino ning sundis Carlo Emanuele IV troonist loobuma ja Sardiinia saarele lahkuma. Ajutine valitsus hääletas Piemonte Prantsusmaaga ühendamise poolt. Aastal 1799 okupeerisid Austria-Vene väed lühikeseks ajaks linna, kuid Marengo lahinguga (1800) taastasid prantslased kontrolli. Sardiinia saar jäi prantslaste käeulatusest kogu ülejäänud sõjaajaks välja.

Aastal 1814 kuningriik taastati ja seda suurendati endise Genova vabariigi, äsjase hertsogkonna lisamisega, ja seda võeti kui puhverriiki Prantsusmaa vastu. See kinnitati Viini kongressi otsustega. Reaktsioonina pärast Napoleoni valitsesid riiki konservatiivsed monarhid: Vittorio Emanuele I (1802–21), Carlo Felice (1821–31) ja Carlo Alberto (1831–49), kes võitles oma väeosa juhina Trocadero lahingus, mis seadis reaktsioonilise Fernando VII Hispaania troonile. Vittorio Emanuele I tühistas kogu Napoleoni koodeksi ning andis maad ja võimu tagasi aadlile ja kirikule. See reaktsiooniline poliitika läks nii kaugele, et põlati isegi prantslaste ehitatud maanteede kasutamist. Need muudatused iseloomustasid Piemontet. Sardiinia kuningriik industrialiseerus aastast 1830 alates. Konstitutsioon (Statuto Albertino) kehtestati revolutsioonide aastal 1848 liberaalide surve all, ja sama surve all kuulutas Carlo Alberto sõja Austriale. Pärast algset edu sõjaõnn pöördus ja Carlo Alberto kaotas marssal Josef Radetzkyle Custozza lahingus.

Camillo Benso, Cavouri krahv

Risorgimento[muuda | muuda lähteteksti]

 Pikemalt artiklis Itaalia ühinemine

Nagu kogu Itaalias, oli Sardiinia kuningriik hädas poliitilise ebastabiisusega erinevate valitsuste all. Pärast väga lühikest ja hävitavat uut sõda Austriaga aastal 1849 loobus Carlo Alberto 23. märtsil 1849 troonist oma poja Vittorio Emanuele II kasuks.

Aastal 1852 astus ametisse liberaalne valitsus krahv Cavouri juhtimisel ja Sardiinia kuningriigist sai Itaalia ühinemise mootor. Sardiinia kuningriik (Piemonte) võttis osa Krimmi sõjast, liidus Osmanite riigi, Suurbritannia ja Prantsusmaaga ja võideldes Venemaa vastu.

Aastal 1859 liitus Prantsusmaa Sardiinia kuningriigiga sõjas Austria vastu, Austria-Sardiinia sõda. Napoleon III ei pidanud oma lubadust Cavourile võidelda, kuni kogu Lombardia-Veneetsia kuningriik on vallutatud. Pärast veriseid Magenta ja Solferino lahinguid, mõlemad Prantsusmaale võidukad, pidas Napoleon sõja jätkamist liiga kulukaks ja tegi eraldirahu Cavouri selja taga, millega pidi loovutatama ainult Lombardia. Kuna Austria valitsus ei nõustunud loovutama jalatäitki maad Sardiinia kuningriigile, lepiti kokku loovutada Lombardia Napoleonile, kes omakorda loovutas territooriumi Sardiinia kuningriigile, et hoiduda kaotanud austerlastele piinlikkuse valmistamisest. Cavour lahkus vihaselt ametist, kui sai selgeks, et Vittorio Emanuele nõustub tehinguga.

Kuningas Vittorio Emanuele II kohtub Garibaldiga Teanos (26. oktoober 1860)

Garibaldi ja Tuhat[muuda | muuda lähteteksti]

5. märtsil 1860 hääletasid Parma, Toscana, Modena ja Romagna referendumitel Sardiinia kuningriigiga ühinemise poolt. See alarmeeris Napoleoni, kes kartis tugevat Savoia riiki oma kagupiiril, ja ta nõudis, et kui Sardiinia kuningriik tahab uusi maid endale hoida, peab ta Savoia ja Nice'i Prantsusmaale loovutama. See teostati pärast kahtlasi referendumeid, mis näitasid üle 99,5% enamust mõlemas piirkonnas Prantsusmaaga ühinemise kasuks.

Aastal 1860 algatas Giuseppe Garibaldi Sardiinia kuningriigi nimel oma sõjaretke Lõuna-Itaalia vallutamiseks. Ta kukutas kiiresti Mõlema Sitsiilia kuningriigi ja marssis Gaeta peale. Cavour oli tegelikult ühinemisprotsessiga rahul, samas Garibaldi tahtis vallutada Rooma. Garibaldi oli kuningale ja tema peaministrile liiga revolutsiooniline.

Itaalia kuningriigi poole[muuda | muuda lähteteksti]

17. märtsil 1861 kuulutati parlamendi poolt välja Itaalia kuningriik, ratifitseerides nii kõigi teiste Itaalia riikide annekteerimise Piemonte poolt. Kuningriigi asutused ja seadused laienesid kiiresti kogu Itaaliale, kaotades julmalt teiste piirkondade juhtorganid. Piemontest sai kõige domineerivam ja rikkam piirkond Itaalias ja selle pealinn Torino jäi Itaalia pealinnaks aastani 1865, kui pealinn viidi Firenzesse; kuid seevastu tekkis kogu poolsaarel palju rahutusi, eriti Lõuna-Itaalias. Savoia dünastia valitses Itaaliat aastani 1946, kui Itaalia kuulutati vabariigiks.

Sardiinia kuningad (1297–1861)[muuda | muuda lähteteksti]

Jaime II sai paavst Bonifatius VIII-lt aastal 1297 kuningatiitli Rex Sardiniae et Corsicae. Aragonlased ei hõivanud tegelikult saarevaldusi aastani 1323, pärast võidukat sõjaretke Pisa vastu. Siiski ei olnud Sardiinia kuninga tiitel kunagi kindla järglusliiniga ja kõik kuningad kasutasid oma esmast tiitlinumbrit.

Aragoni otsevalitsemine, 1323–1516[muuda | muuda lähteteksti]

 Pikemalt artiklis Aragóni kuningate loend
 Pikemalt artiklis Aragoni kroon
Nimi Portree Sünd Abielud Surm
Jaime II
13231327
Jaime II 10. august 1267
Pedro III ja Costanza poeg
Isabel
1. detsember 1291
lastetu

Blanche
29. oktoober 1295
kümme last

Marie de Lusignan
15. juuni 1315
lastetu

Elisenda de Montcada
25. detsember 1322
lastetu
5. november 1327
Alfonso IV
13271336
Alfonso IV 1299
Jaime II ja Blanche'i poeg
Teresa de Entenza
1314
seitse last

Kastiilia Eleanor
kaks last
27. jaanuar 1336
Pedro IV
13361387
Pedro IV 5. oktoober 1319
Alfonso IV ja Teresa de Entenza poeg
Navarra Maria
1338
kaks last

Leonor
1347
lastetu

Sitsiilia Eleanor
neli last
5. jaanuar 1387
Juan I
13871396
Juan I 27. detsember 1350
Pedro IV ja Eleonora poeg
Marthe d'Armagnac
üks laps

Yolande de Bar
kolm last
19. mai 1396
Martín I
13961410
Martín I 1356
Pedro IV ja Eleonora poeg
Maria de Luna
13. juuni 1372
neli last

Margarita de Prades
1409
lastetu
31. mai 1410
Nimi Portree Sünd Abielud Surm
Fernando I
14121416
Fernando I 27. november 1380
Juan I ja Leonori poeg
Leonor Urraca
1394
kaheksa last
2. aprill 1416
Alfonso V
14161458
Alfonso V 1396
Fernando I ja Leonor Urraca poeg
María (Kastiilia)María
1415
lastetu
27. juuni 1458
Juan II
14581479
Juan II 29. juuni 1397
Fernando I ja Leonor Urraca poeg
Blanca I
6. november 1419
neli last

Juana Enríquez
kaks last
20. jaanuar 1479
Fernando II
14791516
Fernando II 10. märts 1452
Juan II ja Juana Enríquezi poeg
Isabel I
19. oktoober 1469
viis last

Germaine de Foix
1505
lastetu
23. jaanuar 1516

Hispaania otsevalitsemine, 1516–1713[muuda | muuda lähteteksti]

Nimi Portree Sünd Abielud Surm
Carlos I
15161554
Carlos I 24. vrebruar 1500
Philipp Ilusa ja Juana poeg
Portugali Isabel
10. märts 1526
kolm last
21. september 1558
Felipe II
15541598
Felipe II 21. mai 1527
Carlos I ja Portugali Isabeli poeg
Portugali Maria
1543
üks laps

Mary I
1554
lastetu

Élisabeth
1559
kaks last

Austria Anna
4. mai 1570
viis last
13. september 1598
Felipe III
15981621
Felipe III 14. aprill 1578
Felipe II ja Austria Anna poeg
Austria Margarete
18. aprill 1599
viis last
31. märts 1621
Felipe IV
16211665
Felipe IV 8. aprill 1605
Felipe III ja Austria Margarete poeg
Prantsusmaa Isabel
1615
seitse last

Austria Mariana
1649
viis last
17. september 1665
Carlos II
16651700
Carlos II 6. november 1661
Felipe IV ja Austria Mariana poeg
Orléansi Marie Louise
19. november 1679
lastetu

Maria Anna
14. mai 1690
lastetu
1. november 1700
Felipe V
17001713
Felipe V 19. detsember 1683
Louis ja Maria Anna Victoria poeg
María Luisa
2. november 1701
neli last

Elisabetta Farnese
24. detsember 1714
seitse last
9. juuli 1746

Hispaania pärilussõja lõppedes loovutati Sardiinia Utrechti rahuga Austriale

Austria otsevalitsemine, 1713–1720[muuda | muuda lähteteksti]

Nimi Portree Sünd Abielud Surm
Karl VI
17131720
Karl VI 1. oktoober 1685
Leopold I ja Eleonore Magdalene poeg
Elisabeth Christine
1. august 1708
neli last
20. oktoober 1740

Hispaania väed tungisid kuningriiki aastal 1718 Nelikliidu sõja ajal. Keiser Karl VI loovutas selle Haagi rahuga Savoia hertsogile.

Savoia dünastia, 1720–1946[muuda | muuda lähteteksti]

Savoia dünastia monarhid valitsesid oma mandripealinnast Torinost, kuid kutsusid end peamiselt Sardiinia kuninga tiitliga, kuna see oli algsest väiksemast Savoia hertsogi tiitlist kõrgem. Siiski jätkasid nad endi nummerdamist Savoia loendi järgi. Aastal 1861 sai Vittorio Emanuele II Itaalia kuningaks: siiski jätkasid suveräänid kõigi oma endiste tiitlite kasutamist.

Nimi Portree Sünd Abielud Surm
Vittorio Amedeo II
17. veebruar 1720 – 3. september 1730
Vittorio Amedeo 14. mai 1666
Carlo Emanuele II ja Maria Giovanna Battista di Savoia poeg
Anne Marie
10. aprill 1684
kuus last
31. oktoober 1732
Carlo Emanuele III
3. september 1730 – 20. veebruar 1773
Carlo Emanuele III 27. aprill 1701
Vittorio Amedeo II ja Anne Marie poeg
Anna Christine Luise von Pfalz-Sulzbach
üks laps

Polyxena von Hessen-Rotenburg
kuus last

Élisabeth-Thérèse de Lorraine
kolm last
20. veebruar 1773
Vittorio Amedeo III
20. veebruar 1773 – 16. oktoober 1796
Vittorio Amedeo III 26. juuni 1726
Carlo Emanuele III ja Polyxena von Hessen-Rotenburg poeg
María Antonia Fernanda de Borbón
kaksteist last
16. oktoober 1796
Carlo Emanuele IV
16. oktoober 1796 – 4. juuni 1802
Carlo Emanuele IV 24. mai 1751
Vittorio Amedeo III ja María Antonia Fernanda de Borbóni poeg
Marie Clotilde de France
1775
lastetu
6. oktoober 1819
Vittorio Emanuele I
4. juuni 1802 – 12. märts 1821
Vittorio Emanuele I 24. juuli 1759
Vittorio Amedeo III ja María Antonia Fernanda de Borbóni poeg
Maria Theresia von Österreich-Este
21. aprill 1789
seitse last
10. jaanuar 1824
Carlo Felice
12. märts 1821 – 27 aprill 1831
Carlo Felice 6. aprill 1765
Vittorio Amedeo III ja María Antonia Fernanda de Borbóni poeg
Maria Cristina di Borbone-Napoli
7. märts 1807
lastetu
27. aprill 1831
Carlo Alberto
27. aprill 1831 – 23. märts 1849
Carlo Alberto 2. oktoober 1798
Carlo Emanuele di Savoia-Carignano ja Maria Christina von Sachseni poeg
Maria Theresia von Österreich-Toskana
1817
kolm last
28. juuli 1849
Vittorio Emanuele II
23. märts 1849 – 9. jaanuar 1878
Vittorio Emanuele II 14. märts 1820
Carlo Alberto ja Maria Theresia von Österreich-Toskana poeg
Adelheid von Österreich
1842
kaheksa last

Rosa Vercellana
1869
kaks last
9. jaanuar 1878
Umberto I
9. jaanuar 1878 – 29. juuli 1900
Umberto I 14. märts 1844
Vittorio Emanuele II ja Adelheid von Österreichi poeg
Margherita di Savoia
22. aprill 1868
üks laps
29. juuli 1900
(mõrvati)
Vittorio Emanuele III
29. juuli 1900 – 9. mai 1946
Vittorio Emanuele III 11. november 1869
Umberto I ja Margherita di Savoia poeg
Jelena Petrović-Njegoš
24. oktoober 1896
viis last
28. detsember 1947
Umberto II
9. mai 1946 – 2. juuni 1946
Umberto II 15. september 1904
Vittorio Emanuele III ja Jelena Petrović-Njegoši poeg
Marie-José
8. jaanuar 1930
neli last
18. märts 1983

Lipud[muuda | muuda lähteteksti]

Kui Savoia hertsogkond liideti aastal 1713 Sitsiilia kuningriigiga ja aastal 1723 Sardiinia kuningriigiga, säilitas see oma traditsioonilise lipu, mis kujutas valget risti punasel väljal. Kuid tekkis probleem: kui hertsogkond omas ainult väikest Nice'i sadamat, andis ühinemine Sitsiilia ja siis Sardiiniaga kuningriigile üpris suure laevastiku, millel oli sama lipp kui Maltal. Kahe riigi laevade eristamiseks lisas Savoia dünastia lipule sinise raami, ning hiljem vähendas risti ühte nurka.

Lipule tehti väiksemaid muudatusi aastani 1848, kui toimus revolutsioon: liberaalsete revolutsioonide ajendil, mis toimusid kogu Euroopas, nõustus kuningas Carlo Alberto Napoleoni Itaalia trikolooriga kui riigilipuga, lisades sellele Savoia kilbi. Sellest lipust sai Itaalia lipp aastani 1946.

Sardiinia kuningriigi territoriaalne kasv[muuda | muuda lähteteksti]

1324–1720[muuda | muuda lähteteksti]

1720–1861[muuda | muuda lähteteksti]

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]