STX Finland

Allikas: Vikipeedia
STX Finland Oy
Asutatud 1989 nimega Masa Yards  Soome
Peakorter Turu  Soome
Valdkonnad laevaehitus
Tooted reisilaevad, parvlaevad, erilaevad
Töötajaid 2550 (2011)
Emaettevõte STX Europe
Koduleht www.stxeurope.com

STX Finland Cruise Oy (endiste nimedega Masa Yards, Kvaerner Masa-Yards, Aker Yards Oy ja Aker Finnyards) oli Soome laevaehitusettevõte.

STX Finland oli STX Europe’i tütarettevõte, millel oli kolm allüksust: Helsingi, Turu ja Rauma tehas. STX Finland pakkus tööd 4000 inimesele.

STX Finland on välja kasvanud Wärtsilä laevaehitusettevõttest, mis asutati 1834 ning tegutses Helsingis ja Turus alates 1930. aastatest. Wärtsilä laevaehitusega tegelev osakond läks 1989 pankrotti pärast ühinemist Soome riikliku metallitööstusettevõttega Valmet. Martin Saarikangas asutas seepeale laevafirmade rahalisel toetusel omanimelise ettevõtte Masa-Yards, mis pidi lõpetama Wärtsiläs pooleli jäänud laevade ehitamise. Lõpuks võttis ta kogu Wärtsilä laevaehitusäri üle. 1990. aastate keskel ostis Masa-Yardsi ära Norra projekteerimis- ja ehitusettevõte Kværner ja sündis laevaehitusettevõte Kvaerner Masa-Yards.

Raumas oli laevaehitusettevõte Hollming Oyl ja Rauma-Repolal. 1991 need liitusid ja tegutsesid edasi nime all Finnyards. Kværner ostis sellegi ära ja andis talle nimeks Aker Finnyards. 2005. aasta jaanuaris Aker Finnyards ja Kvaerner Masa-Yards liitusid ning tegutsesid edasi nime all Aker Finnyards Oy. 7. juunil 2006 võttis ettevõte endale nimeks Aker Yards Oy ja 23. novembril 2008 uueks nimeks STX Finland Cruise Oy, aga turunduses kasutas emaettevõtte STX Europe nime.

STX Finland ja tema eellased on ehitanud palju ristluslaevu, kaasa arvatud esimese tänapäevase ristluslaevana ehitatud laeva "Song of Norway". Ta on ka ehitanud kaks Oasis-klassi laeva "Oasis of the Seas" (2009) ja "Allure of the Seas" (2010) ning need olid valmimise ajal maailma kõigi aegade suurimad ristluslaevad. STX Finland on ehitanud ka maailma suurimad parvlaevad "Color Fantasy" ja "Color Magic". Rauma tehases on ehitatud enamik Tallinki käesoleval sajandi valminud parvlaevadest. Suurimad ristluslaevad on ehitatud Turu tehases. Helsingi tehases on ehitatud hulga ristluslaevade kõrval ka kiired parvlaevad Star ja Viking XPRS.

STX Finland oli Soome mereväe laevade peamine valmistaja ja maailma juhtiv jäämurdjate tootja. Soome kontsernile kuulus pool Helsingi laevaehitusettevõttest Arctech Helsinki Shipyard, millest teine pool kuulus Venemaa riigi laevaehitusettevõttele United Shipbuilding Corporation, kuni too omandas detsembris 2014 kogu Helsingi Soome tehase.

Turu laevaehitustehase päästis Meyer Werfti astumine omanikeringi, misjärel tehas sai nimeks Meyer Turku ja jätkas ristluslaevade ehitamist.

"Allure of the Seas" (vasakul) on veel päris pooleli, "Oasis of the Seas" on aga peaaegu valmis

Ehitatud laevad[muuda | muuda lähteteksti]

"Freedom of the Seas" ehitati Perno laevatehases Turus 2006
"Baltic Princess" ehitati Helsingi laevatehases 2008
"Independence of the Seas" esitati Turu laevatehaseses 2007
"Viking XPRS" ehitati Helsingi laevatehaseses 2007
"Allure of the Seas" ehitati Pernos 2010

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]