Rudolf (Austria-Ungari)

Allikas: Vikipeedia
Rudolf
Sünniaeg 21. august 1858
Surmaaeg 30. jaanuar 1889 (30-aastaselt)
Amet ohvitser, loodusteadlane
Autasud Viini ülikooli audoktor
Autogramm

Ertshertsog Rudolf (21. august 1858 Laxenburg30. jaanuar 1889 Mayerling) oli Austria kroonprints sünnist ja Austria-Ungari kroonprints 1867. aastast kuni surmani, Austria keisri Franz Joseph I ja keisrinna Elisabethi ainus poeg.

Ta oli abielus Belgia printsessi Stephaniega, kellega tal oli 2 tütart, kuid keda Rudolf tegelikult ei armastanud.

Oma liberaalsete reformimeelsete vaadete tõttu oli ta tihti konfliktis oma isaga ning kibestus seetõttu. Tema tõusmist valitsejaks oodati idealistlikes liberaalsetes ringkondades väga, kuid Rudolf ise ei suutnud seda ära oodata.

Surm[muuda | muuda lähteteksti]

On spekuleeritud, et lõpliku otsuse vabasurma minekuks langetas Rudolf peale Saksa keisri Friedrich III surma, keda samuti liberaaliks peeti, samuti olevat ta keiser Wilhelm II tema ülespuhutuse, absolutismikalduvuste ja militarismi pärast põlanud. Rudolfi surmaga pole kõik asjaolud tegelikult selged, kuid kindel on see, et ta suri Mayerlingi lossis koos oma armukese Marie Vetseraga.

On loodud mitmeid vandenõuteooriaid, et tegelikult ei teinud Rudolf enesetappu, vaid hoopis mõrvati antiliberaalide poolt. Laiemalt tunnustatakse siiski pigem enesetapuversiooni, kusjuures Rudolf olevat enne seda oma armukese maha lasknud.

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]