Riia tänav

Allikas: Vikipeedia
 See artikkel räägib tänavast Tartus; samanimeliste tänavate kohta vaata Riia maantee; tänava kohta Valgas vaata Riia tänav (Valga).

Kaart
Kaart

Riia tänav on tänav Tartus, üks linna peatänavaid.

Tänava pikkus on umbes 4,4 km. See kulgeb Emajõest (Rahu sillast) edelasse kuni linna servani. Varem oli raudteesillast edasi kulgeva tänavaosa nimeks Riia maantee.

Tänavat ületavad Riia tänava raudteesild ja detsembris 2021 valminud Vaksali kergliiklussild.[1]

Riia tänava algus. Vaade Emajõe suunas. Taamal Emajõe Ärikeskus Võidu silla juures

Ristuvad teed[muuda | muuda lähteteksti]

Emajõe Ärikeskus
Riia tänav Tammelinnas

Riia tänav ristub algusest lõpu poole minnes Küüni tänavaga (paremalt), Kalevi tänavaga (vasakult), Wilhelm Struve tänavaga (paremalt), Lille tänavaga (vasakult), Akadeemia tänavaga (paremalt), Tähe tänavaga (vasakult), Võru tänavaga (vasakult), Pepleri tänavaga (paremal) ja Väike-Tähe tänavaga (vasakult), Era tänavaga (vasakult), Filosoofi tänavaga (vasakult), Kastani tänavaga (risti), Vaksali tänavaga (paremalt), Kase põiguga (vasakult), seejärel läheb raudteeviadukti alt läbi, Raudtee tänavaga (vasakult), Lembitu tänavaga (paremalt), Väikese kaarega (risti), Ludvig Puusepa tänavaga (paremalt), Kesk kaarega (vasakult), Nikolai Lunini tänavaga (paremalt), Suure kaarega (vasakult), Säde tänavaga (paremalt), Ravila tänavaga (paremalt), Soinaste tänavaga (vasakult), Sanatooriumi tänavaga (paremalt), Raja tänavaga (risti), Põldmarja tänavaga (paremalt), Lääneringteega (risti), Optika tänavaga (paremalt) ja Aardla tänavaga (vasakult).[2]

Riia tänav on üldiselt kõigil ristmikel peatänav. Ristumine Lääneringteega on kahetasandiline – Lääneringtee otsesuund ületab Riia ringristmiku viaduktiga. Ringristmikuks on ehitatud ka ristumine Optika ja Aardla tänavaga. Tänava esimesel poolel on mitu fooriga reguleeritud ristmikku.

Emajõe kaldal Rahu silla juures Soola tänav 8 asub Emajõe Ärikeskus.

Ringtee ning Riia tänava ristumiskoha lähedal asub Tartu Lõunakeskus (Ringtee 75).

Riia tänava äärsed hooned ja asutused[muuda | muuda lähteteksti]

Tartu Kaubamaja, Riia tänav 1
Kvartali kaubanduskeskus, Riia tänav 2
Hotell Pallas ja Tartu Hansakeskus, Riia tänav 4
Kaitseväe Akadeemia (endine Eesti Põllumajanduse Akadeemia) hoone, Riia tänav 12
Riia tänav 15B

Riia tänava ääres asuvad:

Galerii[muuda | muuda lähteteksti]

Ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

Riia tänav on nime saanud selle järgi, et see on peamine liiklustee, mille kaudu Tartust sõidetakse Riiga. Venemaa keisririigi ajal kuulus Tartu Liivimaa kubermangu, mille kubermangukeskus oli Riia.

Piia tänaval asub algse Pihkva-Riia raudtee Tartu–Valga raudtee, raudteeviadukt[6] Tartus üle Riia tänava.

Riia tänav umbes 1911. aastal (taamal hotell Liivimaa)
Riia tänav umbes 1911. aastal

Aadressil Riia 2 asus Tartu Tütarlaste Gümnaasiumi hoone, mis sai kannatada 1944. aasta sõjategevuses ning hiljem hävines.[viide?] Samal aadressil asus ka Tartu vana kaubamaja, mis avati 1966. ja suleti 2013. aastal. Riia tänav 3 asus villavabrik "Estonia" hoone. Riia tänav 12 asus Tartu Reaalkool (Dorpater Realschule).

Riia maantee ristmik Võru suunalise maanteega, mida Venemaa keisririigi ajal nimetati Pihkva maanteeks, see oli juba Rootsi ajal postiteede sõlmpunkt. 1843. aastal otsustati ehitada selle asemele esinduslik Tartu postijaama kivihoone, hoone arhitekt oli Tartu ehitusmeister Georg Friedrich Geist. Ehitatud Tartu postijaam, esinduslik viiekaarelise ulualusega kivihoone, kujunes postijaama tüübiks. Samasugused olid ka Liivimaa kubermangu Torma, Uderna ja Ninasia jaamahoone. Postijaama taga asusid piki Riia tänavat asetsevad hobusetallid, mis olid seal 1960. aastate alguseni, kui need jäid ette kinole Ekraan. Postjaama hoone lammutati ja 3. septembril 1939. Aastatel 1938–1940 ehitati uus Kaitseliidu Tartumaa maleva Kaitseliidu hoone Tartus Riia tn 12 // Võru tänav 1 Alar Kotli ja Elmar Lohu projekti järgi. Piki Võru ja Riia tänavat paiknevaid tiibehitisi pikendati 1950. aastate lõpus (arhitekt Henn Kuvasto). Võru tänava poolset tiiba on pikendatud 1990. aastatel ja 2005. aastal[7].

Tartu vana kaubamaja tegutses 1966–2013 Riia tänav 2

Riia tänav 23 asus Tartu Linnakool ja Eesti NSV ajal Tartu Riikliku Ülikooli sõjalise õpetuse kateeder.[8] Tänapäeval tegutseb hoones Tartu Ülikooli molekulaar- ja rakubioloogia instituut.[viide?] Riia tänav 62/68 asus August Kuusik’u villavabriku hoone.

Riia tänav 25, 1905. aastal ehitatud koolihoones tegutses Tartu Poeglaste Gümnaasium ja kogu Saksa okupatsiooni ajal välilaatsaret.

Riia tänav 41 (hiljem Riia tänav 35) omas majas asus 1920. aastal asutatud Eesti Omavalitsuste ja Ühistegeliste Asutuste Kindlustuse Aktsiaselts Oma.

Riia tänav 70 hoones asus Tartu Pauluse koguduse torniga pastoraadihoone.

Tänava lõpus teisel pool Riia ringristmikku on tegutsenud Zooloogia ja Botaanika Instituut ja Tartu Ülikooli füüsika instituut.

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]