Reggaeton

Allikas: Vikipeedia

Reggaeton on 1990. aastate keskel Panama, Puerto Rico ja Dominikaani vabariigi noorte seas sündinud tantsumuusikastiil.

Reggaeton on sulam erinevatest Kariibi, Ladina-Ameerika jt muusikastiilidest (reggae, ragga, bomba, plena, soca) ning seda on mõjutanud elektrooniline tantsumuusika (tekno, house ja merengue hiphop ehk merenhouse).

Reggaeton'ile on iseloomulik trummirütm dem bow beat, mis algselt pärineb Shabba Ranksi samanimelisest laulust.

Reggaeton sisaldab tavaliselt hispaaniakeelset räppimist, laulutekstide sisuks on tänava- ja jõuguelu, probleemsed inimsuhted, vägivald, armastus ja seks. Reggaeton'i järgi tantsitakse väljakutsuvalt seksuaalse alatooniga perreo'd. Teiseks variandiks on sulam hiphopi-, disko- ja sambasammudest.

2004. aastast sai reggeaton tuntuks ka Põhja-Ameerika ja Euroopa klubides, eeskätt tänu hittidele nagu N.O.R.E. "Oye Mi Canto", Daddy Yankee "Gasolina", Don Omari "Pobre Diabla" ja "Dale Don Dale", J Balvin "Sin Compromiso", Reykon "La Santa", Sedalaadi muusikat teevad veel artistid ja grupid nagu Plan B, Speedy, Don Chezina, Yandel, Master Joe, Mey Vidal, Baby Rasta Y Gringo, Polaco jt.

Reggaeton on muusikastiil, mis on tekkinud ja kuulsaks saanud Puerto Ricos, mille järgi see on ka nimetuse saanud. Paljud tuntumad reggaeton'i artistid on samuti pärit Puerto Ricost.

Ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

Enne kui muusikastiili hakati kutsuma reggaeton'iks, oli see tuntud kui Hispaania reggae või Reggae en Español. Panama oli esimene riik, kus hakati kuulama Reggae en Español'i. Muusika levis lõpuks läbi Kesk-Ameerika ja arenes edasi, kuni jõudis Puerto Ricosse, kus seda hakati kutsuma reggaeton'iks.

Afropanamalased tegelesid hispaaniakeelse reggae loomisega juba 1970. aastatest. Artistid nagu El General, Chichoman, Nando Boom, Renato ja Black Apache on ühed esimestest Hispaania reggae stiili mängivatest DJ-dest. El Generali peetakse tihti reggaeton'i "isaks".

Laialt levinud Hispaania reggae liikumine Lõuna-Ameerikas ja Ameerika Ühendriikides aitasid reggae'l populaarsust koguda.

Lõpuks hakkasid puertoricolased end väljendama läbi reggaeton'i, kasutades oma muusikas palju hiphoppi.

Reggaeton kogus rohkem populaarsust lõuna-ameeriklaste seas, kui Panama artist El General lasi välja oma loo "Son Bow" 1991. aastal. Sellest ajast hakati ka muusikapoodides müüma reggaeton'i artistide muusikat. Kuulsamaks sai muusika latiinode seas Ameerika Ühendriikides, kui DJ Blass tegi koostööd artistidega nagu Plan B ja Speedy ning lõi albumi "Reggaeton Sex".

2004 oli aasta, mil reggaeton sai kuulsaks ka mujal maailmas. Sel ajal kogus Ameerika Ühendriikides tuntust Tego Calderón, kes oli väga populaarne noorte seas. Mais 2006 oli Ameerika Ühendriikide edetabelite tipus Don Omari album "King of King's". Sama album muutis ka reggaeton'i mainstream-muusikaks, mis omakorda tõi reggaeton'ile kuulsust juurde.

Reggaeton Euroopas[muuda | muuda lähteteksti]

Reggaeton ei ole Euroopas kogunud nii palju populaarsust kui Lõuna-Ameerikas, aga on laialt levinud sealt tulnud immigrantide seas, eriti Hispaanias.

Eestis kuulavad reggaeton'i veel väga vähesed, peamiselt samanimelise tantsustiili harrastajad. Tihti aetakse reggaeton segamini reggae'ga. Samuti ei mängita klubides reggaeton'i, pigem töödeldakse reggaeton tavaliseks klubimuusikaks, muutes selle rütmi.

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]