Rahvusraamatukogu

Allikas: Vikipeedia
 See artikkel räägib üldisest mõistest "rahvusraamatukogu"; Eesti Rahvusraamatukogu kohta vaata artiklit Eesti Rahvusraamatukogu

Rahvusraamatukogu on riigi keskne teaduslik universaalraamatukogu, mis hangib, säilitab ja teeb kättesaadavaks sellel maal, selle rahva keeles, selle maa kohta ilmunud ja selle maa autorite avaldatud väljaandeid. Ühtlasi on rahvusraamatukogu rahvusbibliograafia keskuseks.

Rahvusraamatukogu ülesannete täitmise võimaldamiseks on enamikus riikides sisse seatud sundeksemplari süsteem, mis kohustab kirjastajat, trükikoda ja/või autoriõiguse subjekti loovutama rahvusraamatukogule tasuta teatud arvu eksemplare oma väljaannetest.

Reeglina ei paku rahvusraamatukogud kojulaenutuse teenust. Sageli on rahvusraamatukogu puhul tegu raamatukogunduse teadus- ja arenduskeskuse ning riigi suurima raamatukoguga, kuid need tunnused võivad puududa või iseloomustada ka teist tüüpi raamatukogusid.

Rahvusraamatukogu võib tegutseda ka piirkonnas, mis ei ole suveräänne riik, kuid soovib pöörata erilist tähelepanu oma rahvusliku kultuuripärandi säilitamisele (Aruba, Bermuda, Cooki saared, Fääri saared, Gröönimaa, Macau, Québec, Šotimaa ja Wales).

Mõnes riigis on rahvusraamatukogu funktsioonid jagatud kahe või enama institutsiooni vahel (Ameerika Ühendriigid, India, Iraan, Itaalia, Mehhiko, Saksamaa, Taani ja Venemaa).

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]