Püha Katariina orden

Allikas: Vikipeedia

Püha Katariina orden (vene keeles Императорский Орден Святой Екатерины) oli Venemaa keisririigi autasu. Selle asutas Peeter Suur 24. novembril 1714. Autasu nimetati tema abikaasa, Katariina I järgi. See oli Venemaa vanuselt teine orden: sellest vanem on Püha Andrease orden (asutatud 1698) ja noorem on Püha Aleksander Nevski ordeni (asutatud 1725).[1] Pikka aega oli see ainus autasu mida naised võisid Vene Impeeriumis saada, 1913-1917 eksisteeris ka Püha Olga teenetemärk.[2]

Püha Katariina ordeni rist

Klassid[muuda | muuda lähteteksti]

Ordenit anti kahes klassis:

  • "Suur rist" kuninglikku verd naistele ja kõrgete ohvitseride abikaasadele
  • "Väike rist" teistele aristokraatidele ja ohvitseride abikaasadele

Ordeni kavalere nimetati vastavalt klassile suure rist daamideks ja kavaleri daamideks.[1]

Statuut[muuda | muuda lähteteksti]

Püha Katariina ordeni täht

Orden koosnes kolmest osast:

  1. Punane lint, mida kanti üle parema õla
  2. Hõbedane rist, millel on pilt Püha Katariinast kes hoiab valget risti, millel on tähed DSFR (Domine salvum fac Regem, ladina keeles Jumal päästa tsaar). See rippus punasel lindil, millel oli kirjas ordeni deviis "За любовь и отечество" (vene keeles "armastuse ja isamaa eest")
  3. Hõbetäht, mille keskel oli punase taustal valge rist ja selle ümber ordeni deviis


Suure risti kavalerid kandsid üle õla käivat linti ja tähte (rist rippus lindi otsas), väikese risti kavalerid kandsid rist rinnas.[3]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. 1,0 1,1 "Учреждён орден Святой Екатерины". Президентская библиотека имени Б.Н. Ельцина (vene). Vaadatud 19. jaanuaril 2024.
  2. "Лозовский Е.В. Награды Романовского юбилея (Награды учрежденные к 300 летию Дома Романовых в 1913 г.)". medalirus.ru. Vaadatud 19. jaanuaril 2024.
  3. "Георгиевская страница : Учреждение Орденов и других знаков отличия". george-orden.narod.ru. Vaadatud 19. jaanuaril 2024.