Pärnu Postimees

Allikas: Vikipeedia
Perno Postimees ehk Näddalileht, esmanumbri (5. juuni 1857) esileht

Pärnu Postimees on Eesti kohalik ajaleht, mis ilmub Pärnumaal. Samanimelist ajalehte hakati välja andma 1857. aastal.

Ajalehe väljaandja on AS Postimees Grupp. Toimetus asub Pärnus Rüütli tänaval. Peatoimetaja on Siiri Erala.

Pärnu Postimehes on aegade jooksul töötanud või on selle lehega lähedalt seotud olnud tuntud kultuuritegelasi, nende seas kirjanikud Aristarch Sinkel, Väino Ilus, Ilmi Kolla, Rudolf Aller, Kalle Kurg, literaat Matti Vaga jt.[1]

Ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

Ajalehe esiknumber ilmus vkj 5. juunil/ukj 17. juunil 1857. Väljaande asutas Johann Voldemar Jannsen nädalalalehena Perno Postimees ehk Näddalileht (ilmus 1857–1886). Kuigi ei olnud esimene eestikeelne ajaleht, oli kaugelt edukam kui eelmised ja seega pani aluse Eesti ajakirjanduse järjepidevale arengule, oli väga loetav ja mõjukas (1862. aastal 2262 tellijat). [2] Perno Postimehe ilmumahakkamist peetakse tihti ka ärkamisaja alguseks. Postimehe avanumbrisse paigutatud luuletuses pöördus Johann Voldemar Jannsen senise "maarahva" asemel "Eesti rahva" poole (tervitusluuletuse algusfraas "Terre, armas Eesti rahwas!"). Jannsen ärgitas lehe kaudu eesti rahvast olema uhke oma rahvuskuuluvuse üle ning nõutama haridust ja majanduslikku edukust. Samas oli väljaanne ka rahvalik, valgustusliku sisuga ja pakkus materjali laia maailma kohta. Lehe ametlikuks väljaandjaks sai kohalik raamatutrükkal Friedrich Wilhelm Borm, toimetajatöö tegi lehe asutaja praktiliselt üksipäini.

Jannsen andis Perno Postimeest välja Pärnus, ent 1863 Tartusse kolides alustas ta uue lehe – Eesti Postimehe väljaandmist. Perno Postimees jäi küll teiste toimetajate käe all edasi ilmuma, kuid kaotas juhtiva rahvusliku lehe positsiooni.

1940. aastal hakkas ajaleht ilmuma nimega Pärnu Rahva Hääl, siis nimega Töörahva Hääl, 1952. aastal pandi sellele nimeks Pärnu Kommunist ning see ilmus mõne aja tollase oblastite moodustamise kampaania ajal loodud Pärnu oblasti lehena. Taasiseseisvumise järel sai leht tagasi oma algse nime, mis tänapäevases keeles on Pärnu Postimees.

Pärnu linnalehe nimed[muuda | muuda lähteteksti]

Toimetajad[muuda | muuda lähteteksti]

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

Kirjandus[muuda | muuda lähteteksti]

  • "Ajalehega läbi aegade: Kihutamine lõppes sundsuplusega" – Pärnu Postimees 11. juuni 2001

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]